Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Нуждата от стабилност изведе на преден план генералите

Афинитетът към твърда ръка има спирачки, смята той

| обновено на 03.08.16 в 10:21
Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

На изборите може да имаме генерал Радев, генерал Борисов и генерал Гяуров. Всичко това е в сферата на условностите. В смутните времена навън обществото има две линии – търсене на стабилност и национализъм. Генералите излъчват това, каза в "Преди всички" Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл".
 

Афининтетът към твърда ръка не е безграничен. Сондажът ни показа, че хората не мислят за съдебната реформа като ефективна. Хем искат здрава ръка, хем не се доверяват на политиците, които трябва да я приведат в действие.

Одобрението за несъществуващата агенция за борба срещу имигрантите показва, че за институциите се мисли автоматично. Институциите печелят, когато мненията на хората стават реални.

В съдебната система всичко се пише на съда, който изпъква и пред МВР, и пред прокуратурата като фокус на негативните нагласи. Обществената инерция е много важен показател.

Проучването показа, че българинът има своите морални и демократични спирачки. Тествахме и дилемата "свобода или сигурност". В отговорите по актуални теми виждаме и автоматизъм, и боязън, но никога крайности, което е белег за нашата обществена зрялост, подчерта Първан Симеонов.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна