Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания цели да провокира към приемане на хората с психични заболявания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сдружението за прогресивна и отворена комуникация (СПОК) започва най-новата си кампания "ПРИЕМИ МЕ – АЗ СЪМ ФАКТ". Тя има за цел да провокира към толерантност и приемане на хората с психични заболявания, проблеми или разстройства. Кампанията ще се провежда до края на годината в различни комуникационни канали.

Не се самозалъгваме вече, че този проблем не съществува. Има го, наличен е. Ние направихме три изследвания, които предхождаха кампанията, за да стъпим на доказателства, каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Албена Дробачка, председател на Сдружение СПОК.

Ако по проблеми, свързани с психично болните, се говори само в крайни ситуации, в които има крайна проява на престъпно поведение, ние заедно създаваме определена нагласа и профил на човека, който има психично заболяване и този профил е негативен.

Добре е по-често да се говори за тези проблеми при хората, добави клиничният психолог Юри Кацаров:

Разбира се, има много заболявания, но тези като че ли се ползват с най-голяма доза неприемане или стигма от обществото. Трябва да се говори за тези неща отрано, още в училищната възраст. Затова и в рамките на този проект имаме обучения на училищни специалисти, учители, класни ръководители и педагогически съветници. 

Цялото интервю на Силвия Великова с Албена Дробачка и Юри Кацаров чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна