Почина обичаният български актьор Никола Анастасов

| обновено на 09.08.16 в 17:40
Никола Анастасов
Снимка: БГНЕС

Почина Никола АнастасовГолемият актьор се е споминал в понеделник вечер след продължително и тежко боледуване. Това заяви пред "Хоризонт" синът му Чавдар Анастасов.

В последното си интервю за програма "Хоризонт" Анастасов сподели, че смехът е превъзходство:

Смехът е зараза. Или го имаш или го нямаш, зависи от човека. Щастлив е тоз човек, който умее да се смее и да събужда смях, затуй аз имам една моя мисъл: "Смехът е превъзходство над лошотията".

През април Никола Анастасов отбеляза 84-тия си рожден ден на сцената на Сатиричния театър. Ето какво разказа тогава актьорът пред БНР:

Мъката е еднократна, важното е спомените, а спомените са велико нещо, най-голямото, особено аз с навлизането в тази възраст, съзнавам колко е хубаво да има спомени. Аз харесвам и мисълта на Мечо Пух: "Колкото повече, толкова повече". Никога няма да престане да ми стига това да играя на сцената.

Никола Анастасов завършва театралната академия през 1955 г. Печели популярността и обичта на зрителите с работата си в театрите във Враца и във Варна и в столичните Малък градски театър "Зад канала" и "Трудов фронт". Първата си значима роля изиграва през 1961 г. на сцената на Сатиричния театър в комедията "Когато розите танцуват" от Валери Петров. Ще го запомним и с ролите му в киното, като Пейо в "Тримата от запаса" и като Димитракиев в популярната постановка "Криворазбраната цивилизация". През 80-те години Никола Анастасов озвучава главния герой в аудиодраматизацията на "Мечо Пух".
  

Поклонението пред тленните останки на актьора ще бъде на 12 август, петък от 10 до 13 часа във фоайето на Сатиричния театър "Алеко Константинов" в София.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до близките на покойния актьор. В него държавният глава заявява:
Отиде си човек, за когото сцената беше смисълът и целта на живота. Едва ли има българин, който да не е усетил енергията на големия Анастасов, с която той покоряваше публиката. В паметта на нацията Никола Анастасов ще остане символ на радостта и хумора, пише държавният глава в писмото си

Поклон пред паметта му!

Още от категорията

Образ и текст в близка среща

„Когато нещата са наистина зле, можеш да се разсмееш или пък можеш съвсем да се сринеш“. Този цитат на Маргарет Атууд ме посрещна в зелен плик, който сама си избрах измежду всички останали цветни изкушения. Още на входа в галерия 2.0, където вчера имаше специална среща на две изкуства – изкуството на литературата и изобразителното изкуството. В плика..

публикувано на 16.11.18 в 19:05

На 87-годишна възраст почина известният сценарист и романист Уилям Голдман

Известният сценарист и романист Уилям Голдман почина на 87-годишна възраст, съобщават световните медии. Уилям Голдман е носител на две награди „Оскар“ – награда за най-добър оригинален сценарий за "Буч Касиди и Сънданс Кид" (1969), както и наградата за най-добър адаптиран сценарий за "Цялото президентско войнство" (1976).  През 1985 година той..

публикувано на 16.11.18 в 17:19
Дарина Маринова, Каролина Шути и Ваня Пенева (отляво надясно)

"Някога навярно съм вървяла по мека трева" и "Къде останаха първите ми изречения?..." – поетичният стил на Каролина Шути

 Австрийската писателка Каролина Шути днес гостува в София за премиерата на романа си „Някога навярно съм вървяла по мека трева“ в клуб „Журналист“ на СБЖ от 18 часа. Романът ѝ е част от трилогия и е отличен с Наградата за литература на Европейския съюз през 2015 година. Каролина Шути не за първи път е в нашата страна. Работата ѝ по нейната дисертация,..

публикувано на 16.11.18 в 16:52

Доц. Ружа Маринска: Изданието "Цанко Лавренов" е уникално събитие за българската култура

Том с 520 страници статии и репродукции на картини е резултатът от труда на екип изследователи, фотографи, художници, книгоиздатели, спонсори, обединени от усилията на фондация „Цанко Лавренов“. Пътят до тази книга е около тригодишен, но за Лаврен Петров той започва преди повече от две десетилетия, когато младият изкуствовед добива ясна представа за..

публикувано на 16.11.18 в 16:35
Актьорите Валентин Ганев, Линда Русева, Мая Бабурска, Кирил Бояджиев и Иван Петрушинов (отляво надясно)

Рецептите за щастие на кабаре "Фата Моргана"

В приглушения полумрак на кабарето „Фата Моргана“, едно от култовите предавания на редакция „Хумор и сатира“, ще се разиграят фатални страсти и драматични диалози, дреболии ще преобърнат представата ни за света и времето, заклинания ще разтърсят суеверните, а задълбочени размисли ще покажат пътя на родната икономика. Текстовете оживяват с гласовете на..

публикувано на 16.11.18 в 16:15
Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България

Н. Пр. Франсоа Бонтан: Белгийците са прагматични, но умеят да мечтаят

Белгийски дни в София  се провеждат за 13-и пореден път и тази година ще продължат до 23 ноември.  Докато в началото, преди 13 години идеята е била белгийската общност  да се обедини   с български партньори по определени теми – храна, кухня и култура, постепенно в програмите на Дните започват да се добавят други акценти, най-вече бизнес..

публикувано на 16.11.18 в 15:44
Лорина Камбурова в студиото на „Време и половина“

"Време и половина" за Лорина Камбурова

Модерно българско село, запазило духа на всичко родно и добре познато, а едно момиче рисува, за да забрави или пък, за да продължава да помни. Имаше време, в което, ако останете на въпросния телевизионен канал, който излъчва тази приятна картинка, можеше да видите също това момиче да обикаля познати и непознати български места. Казват, че в нея можеш да..

публикувано на 16.11.18 в 15:22