Прощаваме се с Никола Анастасов

| обновено на 12.08.16 в 15:47
Никола Анастасов при получаването на Икар за цялостно творчество
Снимка: БГНЕС


Стотици граждани, колеги и почитатели на големия български актьор Никола Анастасов, който почина в понеделник, на 84 г., се прощават с него във фоайето на Сатиричния театър, където премина почти целият творчески път на актьора. Превърнал се в една от емблемите на българската комедия и на актьорската професия, Никола Анастасов ще остане завинаги в паметта на зрителите. Ето какво казаха за него приятелите и колегите му:

Славчо Пеев:

Той си беше артист, това е най-важното, артистичен, и най-важното за хората, затова му викаха Кольо.

Любомир Нейков:

Големи приятели бяхме, с голямо уважение. Аз искам да го запомня такъв, какъвто беше. Във времето, когато пътувахме, и той беше в силата си и салона изригваше като го видеше,и той се радваше на нас и ни подкрепяше и откриваше така как растем и ние. Приятел и учител, много сме се смяли с него. той има невероятно чувство за хумор, малко по-фин, все пак е френски възпитаник. И с една тънка усмивка долавяше всичките нотки на ирония, себеирония, всичките стрелички, които ние помежду си отправяхме понякога, той ги хващаше с много тънкото си чувство за хумор.

Латинка Петрова:

Не зная дали ще се роди подобен, но може би той ще бъде мярката за комедиант, за сатирик, той винаги ще остане мярка, той се шегуваше безкрайно много с лицето си, с носа си, но пък ние го приехме като един чаровник, който България загуби. Осиротяхме, това е истината. Може би и хората, които обичат театъра, също ще усетят, че липсва. Едно нещо, което ги караше да се вълнуват и да се усмихват на всичко, което се случва в деня ни. Вечна му памет, бог да го прости!

Калин Сърменов:

Ще го запомня с една усмивка, с отношението му към професията. Надявам се да се всички негови случки и събития, които той направи в театъра и българската култура, да се превърнат в пример. Много ми се иска поколенията след нас да знаят, че така трябва да се работи – смирено, отдадено към професията и отдадено към колегите и към всичко, което се случва в театъра, в киното и въобще всичко, което е свързано с нашата професия.

Един от златното поколение на Сатиричния театър, заедно с Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова и Татяна Лолова. Творческата му биография включва над 100 роли в театъра, киното, телевизията и телевизионния театър. Емблематични са ролите му в спектаклите "Сако от велур", "Римска баня", "Суматоха", "Сватба", "Щръклица", "Рейс", "Новото пристанище", "Вражалец", "Лека форма на тежка депресия" и много други. Играл е в над 25 филма, сред тях "Последният рунд", "Неспокоен дом", "Горещо пладне", "Рицар без броня", "Бялата стая", "Господин Никой", "Тримата от запаса", "Неочаквана ваканция" и други.

Никола Анастасов популяризираше шопския хумор. Той написва книга с шопски вицове "Смехът на шопа", а в автобиографичната си книга "Я, колко мъка" Никола Анастасов разказва смешни и забавни, тъжни случки от историята на Сатиричния театър. В последното си интервю пред програма "Хоризонт" през месец април тази година Анастасов казва:

Човек е разностранен, той носи и радост, и смях, и тъга, и очаквани и несбъднати мечти. И съдба, съдба, всеки човек е такъв, такъв е и актьорът, такъв съм и аз, сигурно, разбира се, нося и смях, но нося и много скръб в себе си.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Лъчезар Цветков.

Още от категорията
Боян Ангелов

Съюзът на Българските писатели представя на 105-годишнината си 2 тома с творби на 700 автори

На 20-и ноември от 18.30 часа в  Зала 6 на НДК ще се състой юбилейно тържество под егидата на президента Румен Радев по повод отбелязването на 105-годишнината на Съюза на Българските писатели. За предаването “12+3“ по „Хоризонт“ председателят на СБП Боян Ангелов сподели, че на тържеството ще бъдат представени два тома – един с поезия и един -..

публикувано на 19.11.18 в 20:41

Дегустации на италиански сирена, паста и вино в седмицата на италианската кухня

От днес до 6-ти декември в Софийската опера и балет може да видите рисунки и модели на костюми от опери на Росини. Изложбата е част от седмицата на италианската кухня, която ще продължи до 25 ноември. Посланикът на Италия в България Н. Пр. Стефано Балди обясни:  "Росини е много изтъкнат композитор, но той също така е бил много голям..

публикувано на 19.11.18 в 20:24

Непримиримият публицист Румен Леонидов между иронията на времето и Бога

Гостува ни човек, когото бих нарекъл на първо място поет, а след това: публицист, преводач, издател. Обаче той самият смята, че поет може да се нарече Христо Фотев, Константин Павлов, Иван Радоев, Дебелянов. И би било самонадеяно друг да се нарече поет. Предпочита да го представим като публицист, без да заобикаля „клишето“ и отговорността да е..

публикувано на 19.11.18 в 19:07
Мечът на хан Кубрат

Показват меча и пръстена на Хан Кубрат

Мечът и пръстенът на Хан Кубрат ще бъдат показани през 2019-а година по предложение на премиера Бойко Борисов. Това е потвърдил министърът на културата Боил Банов след среща с директора на Ермитажа Михаил Пиотровски, съобщиха от Министерството на културата. Уникалните предмети са част от Перешчепинското съкровище. Съвместно с най-големия..

публикувано на 19.11.18 в 16:20

Изложба, обединяваща 27 артисти

Изложбата „ВНИМАНИЕ!“ е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към 27 познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали не лекия път към реализация и утвърждаване във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Голяма част от артистите са напуснали родния край и..

публикувано на 19.11.18 в 16:03
Меелис Фриедентал

Меелис Фриедентал: Литературата е продължение на съня

Средният естонец има у дома си повече книги от средния европеец. Това каза в интервю за „Хоризонт“ естонският автор Меелис Фриедентал, чиято книга „Пчели“ е част от поредицата „Новите лица на литературна Европа“ на издателство „Наука и изкуство“. Въпреки, че става дума за малък език, литературната сцена в Естония е оживена, съвременната естонска..

публикувано на 19.11.18 в 15:57
Фотоизложбата е разположена пред Първо студио на БНР.

Фотоизложба в памет на загинали родни алпинисти е подредена в БНР

Фотоизложба в памет на загинали български алпинисти е подредена във фоайето пред Първо студио на Българското национално радио. Идеята е на Любомир Попйорданов, организатор на концерта “Памет за загиналите български алпинисти”, който ще се проведе на 26 ноември в Радиото: “Това е една изложба с 32 архивни кадъра, всъщност повече от 32, защото в..

публикувано на 19.11.18 в 15:30