Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Мария Статулова: Оприличавам хората на цветя и животни

Мария Статулова
Снимка: Георги Бангиев

Учител на Мария Статулова във ВИТИЗ е проф. Боян Дановски. Той я е научил да наблюдава хората: как се обличат, как се движат, как се чувстват, какво преживяват... А тя започнала да ги оприличава на цветя и животни. И иска повечето да приличат на животни, защото те са по-добри от хората. А цветята? Те са на пиедестал! Днес актрисата е превърнала своя дом в градина. Има много цветя на балконите и в стаите. Говори им, пее им, рецитира им и те цъфтят под нейните грижи. И още нещо е научила от своя учител Боян Дановски. Той винаги е казвал на учениците си: да имат чувство за мярка и никога с никого да не се сравняват. Проумяла го е по-късно. Но този съвет й е помогнал в живота и в професията.

В предаването "Нощен Хоризонт" актрисата Мария Статулова сподели, че професията на актьора е страшно натоварваща. Това, според нея, е бесен труд, убийствен, защото се влагат много емоция и умират нервни клетки. Също като тежководолазния труд. Но, ако имаш характер и човешко самочувствие, ще бъдеш такъв, какъвто трябва на сцената. А как се постига онази непринуденост пред камерата и на сцената? С естественост и искреност. Стремежът ѝ е да не прекали, а да се потопи докрай в образа. Но това не се играе. То се живее! И за всяка своя роля тя търси да открие типа човек, за да го прегърне, да ѝ е удобно да го играе и винаги да ѝ е забавно.

Мария Статулова първоначално е искала да стане балерина. Била е малко, дебеличко детенце. Имала е и партньор – Лъчко, който също бил пухкав като нея. Но те обичали да танцуват. После, в първите класове от училището, нейната учителка Стоянка Николова изисквала от децата да пишат красиво и да четат изразително. И ги водела на корабите, за да рецитират на моряците. Така искрата към театъра пламнала, но тя била поддържана и от семейната среда (баща ѝ е художникът Иван Статулов) и от другите ѝ учителки в следващите класове и от редовното посещение на премиерите и спектаклите в Бургаския театър (Бургас е родното място на Мария Статулова).

Актрисата Мария Статулова е играла в много български филми: „Авантаж”, „Дами канят”, „Адаптация”, „Покрив”, „Бъди благословена”, „Да обичаш на инат”, „Откраднати очи” и много, много други. Помнят се нейните превъплъщения на сцените на театрите в Кърджали, Ямбол, Сатиричния театър, Народния театър, Театър „София”... Още първата година след завършването си Мария Статулова получава наградата на Съюза на артистите за най-добра млада актриса, носител е на наградата от XII фестивал на неореалистичното кино в Италия за ролята ѝ в „Авантаж”, получава признание за цялостно творчество на филмовия фестивал „Златната роза”, когато е само на 24 години. После идват още много награди. Преди две години тя получи престижното отличие „Златен век” – печат на Симеон Велики за нейния принос в развитието на българската култура.

Днес актрисата, която е пресъздала толкова много роли в киното и на театралната сцена, все още иска да играе в древногръцка комедия или трагедия. И се надява да се появи една нова роля за нея, която ще е свързана с българската действителност, ще е написана с много чувство за хумор, но в пиесата ще има и една сълза.

Мария Статулова в "Нощен Хоризонт"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна