Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Станислав Семерджиев: Системата на обучение в НАТФИЗ се модернизира

Станислав Семерджиев
Снимка: БГНЕС

Променя се цялостната система на обучение в НАТФИЗ, не само системата за кандидатстване. Премахнати са тестовете за обща култура за сметка на практически ориентираните изпити. Позволява се кандидатстване по повече специалности, а последният кръг е пред обща комисия. За тези промени говори в предаването "Преди всички" ректорът на Академията проф. Станислав Семерджиев. От днес започва подаването на заявления за кандидатстване в НАТФИЗ.

Семерджиев заяви готовността и амбицията на ръководството да се върви към тригодишна бакалавърска и двегодишна магистърска степен. Това е предизвикано от предпочитанията на студентите към по-обща профилна подготовка и вземането на две или три специалности, защото по думите му тясната профилизация вече много-много не работи.

Кандидатите стават все по-млади и незрели, а опитът им е натрупан предимно от интернет, затова в много държави се практикува по-късно профилиране. В България има доста голямо желание за намаляване на годините на обучение, затова се опитваме да концентрираме обучението в първите три години, като след втората година повечето студенти започват работа, разказа още проф. Семерджиев.

Предстои създаването на нова световна театрална асоциация, като НАТФИЗ е поканен да бъде сред 15-те учредители, което според ректора показва как се оценява нашето образование.

Залитането към ВУЗ-ове навън страната е съвсем естествено. Държавната политика в образованието прогони много от децата, каза още Станислав Семерджиев, според когото обаче обучението в театралната и филмова академия е на световно ниво.

Ако държавата не стимулира българското кинопроизводство, родните филми няма откъде да се финансират. Българският пазар е толкова малък, че не може да възстанови средствата, вложени и в най-евтиния филм, стана ясно още от думите на Станислав Семерджиев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени