Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ: През 2015 г. възвращаемостта по активите на държавните предприятия е била едва 0,25%

Снимка: архив

В анализа на Института за пазарна икономика за финансовото състояние на държавните предприятия в България са включени всички 158 държавни предприятия, за които са публикувани пълни финансови отчети през последните 3 години.

Пред БНР икономистът Георги Вулджев от ИПИ коментира, че десетте най-големи държавни предприятия са изцяло в секторите „енергетика“ и „железопътен транспорт“ и допълни:

Медианното ниво на задлъжнялост не е толкова високо за всички държавни предприятия. Като цяло дори има леко занижаване през този тригодишен период. Това, което е по-тревожно, е, че възвращаемостта на тези предприятия е изключително ниска. През 2015 г. възвращаемостта по техните активи е била едва 0,25%. За сравнение, в частния сектор се търси възвращаемост от около 5% или нагоре.

При големите предприятия се забелязва ръст на задлъжнялостта и същевременно спад на възвращаемостта. При 10- те най-големи държавни предприятия, съотношението на техните дългове към собствения им капитал нараства с повече от 60% в рамките на 3 години.

Така например нивото на задлъжнялост на БДЖ-„Пътнически превози“ сериозно спада през 2015 г, но не заради реални спестявания, а заради преоценка на съществуващите активи на дружеството, коментира Вулджев.

НЕК е най-задълженото предприятие в енергийния сектор. То е и в най-лошо състояние, коментира експертът, според когото е необходима реформа в сектора.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна