Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От началото на годината 152 медикамента са изключени от позитивния лекарствен списък

Снимка: БГНЕС

Българският пациент е в голяма степен защитен да не остане без нито едно лекарство от дадена група в своето лечение, защото по закон фирмите са длъжни да уведомяват Министерство на здравеопазването година и половина преди изтеглянето на даден медикамент от пазара и търсенето на негов заместител. Това обясни за "Хоризонт"  проф. Николай Данчев – председател на Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

От началото на годината от позитивния лекарствен списък са изключени 152 лекарства. Изключването на медикаменти от списъка се налага както заради изтекли разрешения за употреба у нас, така и заради движението на цените в сравнителен план с европейските страни и изискването да се вземе най-ниска цена. Лекарства отпадат и заради нисък пазарен дял, уточни проф. Данчев:

Явно лекарите имат традиции в изписването по търговски марки, а не по международно непатентно име и дори много евтини референти не могат да се наложат на нашия фармацевтичен пазар при лекарствата, които се реимбурсират за домашно лечение.

Фирмата, която изтегля дадено лекарство от пазара, трябва мотивирано да предупреди съответните инстанции 18 месеца преди това.

Още по темата – от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!