Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Ние се придържаме към задълженията си по споразумението с Турция

Александър Винтерщайн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия се придържа към своите задължения от споразумението за мигрантите с Турция и се надява на същото и от турската страна, заяви представителят на ЕК Александър Винтерщайн, цитиран от АНСА, в отговор на коментара на премиера Бойко Борисов в Истанбул за опасност от нова вълна от бежанци към Европа, ако не бъде изпълнено условието за безвизово пътуване на турските граждани в ЕС.

Следващият доклад за напредъка на Анкара по пътя към либерализацията на визовия режим се очаква през септември, напомни друг представител на Еврокомисията - Наташа Берто:
През последните два дни делегация на високо равнище от експерти от Европейската служба за външни действия и Генералната дирекция за външни отношения са на посещение в Турция за разговори за членството в Европейския съюз и либерализацията на визовия режим. Резултатите от тези работни срещи ще бъдат включени в септемврийския доклад.

Според заключенията от досегашните доклади Анкара трябваше да покрие още пет критерии, като един от тях - Споразумението за реадмисия, вече е влязло в сила, уточни Берто. Основна пречка в преговорите обаче остава преразглеждането на антитерористичните закони, към което турските власти подхождат 

Днес предстоят разговорите между премиера Борисов и германския канцлер Ангела Меркел с акцент върху мигрантския проблем, а на 2 септември Меркел ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Берлин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!