Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лектори от 7 европейски страни обсъждат у нас добрите практики във физиологичното раждане

Снимка: БГНЕС


На 18 септември в София ще се проведе международна конференция на тема „Съвременна наука и практика във физиологичното раждане“. Лектори от здравни заведения и университети в седем европейски страни ще представят собствен научен труд и личен опит от въвеждането на изследванията в клиничната практика на физиологичното раждане. Очаква се форумът да събере повече от 150 акушерки, акушер-гинеколози и студенти от цялата страна.

През 2015 г. над 45% от родените у нас бебета са дошли на бял свят чрез Цезарово сечение. Според препоръките на СЗО обаче, оперативното раждане е медицински оправдано в около 15% от случаите, а в останалите носи ненужни рискове.  В останалите европейски страни статистиката е по-позитивна, но също е далеч от препоръките. Затова темата е значима в световен мащаб, обясни акушерката Йоана Станчева – част от европейски проект за научни изследвания в областта на раждането и организатор на конференцията в София.

В България няма данни за това какви интервенции се прилагат по време на ражданията, няма и общовалиден протокол за работа, няма дори отделен стандарт по акушерство, което прави чуждия опит още по-ценен, обясни тя:

Към този момент не разполагаме с такива, дори непублични данни. Фактически това, което можем да направим, е да разгледаме дали практиките, които се извеждат като оптимални за майките и бебетата, биха могли да бъдат приложими и какъв е контекстът,  в който можем да ги приложим, как да организираме начина, по който предлагаме грижа за майките и бебетата,  за да я направим по добра.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени