Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоят повече от 22 часа директни предавания от "Аполония", започваме днес

БНР Новини
Димитър Буров - цигулка, Христо Танев - виолончело, и Людмил Ангелов - пиано.

От тази вечер започват директните излъчвания от фестивала на изкуствата "Аполония". Ето и първият концерт в ефира на програма "Христо Ботев" от 19.00 часа с участието на Димитър Буров - цигулка, Христо Танев - виолончело, и Людмил Ангелов - пиано.

Програма:

Франц Шуберт Клавирно Трио № 1

Сергей Рахманинов Елегично трио

Панчо Владигеров Трио

Димитър Буров учи в Лондон и по-късно участва като солист и камерен музикант в редица фестивали в Англия. Свири с камерни състави като Chilingirian, Carducci, Tippett Quartets, London Mozart Trio, Molto Musica Ensemble, St Martin in the Fields и други. Бил е солист на повечето големи български оркестри, гостувал е и на Международния европейски фестивал, Софийски музикални седмици, Варненско лято. Изнася концерти във Франция, Швейцария, Германия, Русия, Турция, Словакия и Далечния Изток. Започва педагогическата си кариера във Великобритания, а по-късно ръководи струнна катедра. Води майсторски класове в Англия, Хонг Конг, Китай, Турция, Словакия и България. Има записи в БНР и издадени няколко компактдиска, един от които е отличен за най-добър диск на месеца от Classical Music Magazine в Лондон .


Христо Танев
е учил в САЩ. Бил е солист на повечето големи български оркестри, участвал е във водещи фестивали в страната. Изнасял е концерти в Германия, Испания, Русия, САЩ, Турция, Словакия и Сърбия. Има записи за БНР, БНТ, bTV и български звукозаписни фирми. От 1994 е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. Канен е като гост концертмайстор на оркестрите на Софийската опера, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Сан Паоло и Мюнхнер Рундфунк. Член на Квартет „Димов“ и преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и НБУ.

Людмил Ангелов e носител на награди в престижни международни конкурси в Италия, Чехия, САЩ, Полша. През 1997 получава първата и единствена награда на конкурса Майстори на пианото в Монте Карло, в който участват само финалисти от международни конкурси. Свири на сцените на всички европейски страни, Северна и Южна Америка, Хонг Конг, Корея, Тайван. Изнася рецитали и е солист на оркестъра на Ковънт Гардън – Лондон, Филхармоничен оркестър – Монте Карло, Руския държавен симфоничен оркестър, Берлинския симфоничен оркестър, Испанския национален оркестър, Атинския държавен оркестър, Софийската филхармония и др. През 2004 е обявен за Музикант на годината от БНР. Живее в Испания, където е директор на Международния музикален фестивал в Толедо.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна