Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СБЖ представи законодателни инициативи за защита на журналистическия труд

Съюзът на българските журналисти представи законодателни инициативи за защита на журналистическия труд и свободата на медиите. Предложенията вече са изпратени до парламентарната комисия по културата и медиите и сега от депутатите зависи дали те ще станат реалност.
 

От СБЖ смятат, че ситуацията в българските медии може да бъде променена към по-добро само с промяна в съществуващото законодателство. Че журналистиката не е търговска дейност като всяка друга и че медиите не могат да продават информация, защото тя не е стока, а основно човешко право, твърдят от СБЖ, и настояват, че медийният бизнес се състои в предоставяне на платена професионална услуга към обществото.

Снежана Тодорова, председател на Управителния съвет на СБЖ, поиска:

Адекватно законодателство в сферата на труда и заетостта, което да защитава журналистите и другите медийни участници от произволно уволнение и репресивни мерки, както и от неблагоприятни условия на труд, които могат да ги изложат на недопустим натиск да се отклонят от приетата журналистическа етика и стандарти.

Предлагаме въвеждането на колективно договаряне в редакциите да стане чрез допълнение в Кодекса на труда, което да изисква работодателите да преговарят с журналистическите синдикати, ако повече от половината от трудовия колектив желае такъв договор.

Този рамков национален колективен трудов договор да включва като задължение на работодатели и журналисти да спазват Етичния кодекс на българските медии, приет през 2004 г. Както лекарите предоставят здравни услуги, но не продават здраве, така и медиите предоставят информационни услуги, но не продават информации, е записано още в мотивите на СБЖ за законодателни промени.

С поправка в Закона за радио и телевизия СБЖ предлага да се въведе гражданска квота в СЕМ, която да включва 4-ма допълнителни членове към сегашния състав, от които един да е представител на главната синдикално-творческа организация на журналистите.

Според Светослав Терзиев, журналист и член на управителния съвет на СБЖ, медийната среда е отровна:

На журналистите се показва едно високомерие, стигащо до презрение. Този труд е принизен, той е обезценен, той е на равнището на социална помощ и на благоденствие от страна на един или друг работодател, а въпросните работодатели са най-често назначени лица от властите, назначени за собственици.

Терзиев каза още, че медиите у нас са подложени на скрито одържавяване.

Още предложения за защита на журналистическия труд – чуйте в репортажа на Светослава Кузманова от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна