Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоний Гълъбов: Не можем да излезем без щети от ситуацията с избора на нов генерален секретар на ООН

доц. Антоний Гълъбов
Снимка: БГНЕС

Не можем да излезем без щети от ситуацията с избора на нов генерален секретар на ООН, тъй като щетите бяха нанесени още в самото начало на тази процедура, това коментира в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" политологът и преподавател в Нов български университет (НБУ) доцент Антоний Гълъбов:

България нямаше друга възможността освен да издигне госпожа Бокова, не заради ясната ѝ позиция, за това в какво трябва да се превърне ООН и как трябва да се реформира организацията, а просто заради поста, който тя заема като генерален секретар на ЮНЕСКО. Беше ясно, че няма шанс за друга българска кандидатура, докато тя е начело на ЮНЕСКО.

Гълъбов допълни, че ако екипът на госпожа Бокова смята, че в България се работи срещу нея, ако смята, че нейната кандидатура е саботирана, най-добре е тази кандидатура да се оттегли:

Самата Бокова заявява, че е обект на саботаж, че в собствената ѝ страна върви саботаж срещу нея. За мен решението на тази ситуация е госпожа Бокова да се оттегли от процедурата за избор на генерален секретар. Това решение ще минимизира щетите за България.

Цялото интервю с доц. Антоний Гълъбов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени