Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Страната ни трябва да настоява за отмяна на санкциите срещу Русия

Те вредят и на ЕС, а и на България като член на ЕС, категоричен е той

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Лявото, за мен, означава приоритет на обществения над корпоративния интерес. В нашия съвременен прочит лявото протестира срещу договорите за свободна търговия и замяната на националното правосъдие с търговски трибунали.

Споделям разбиранията на лявото, че трябва да има равен шанс за всеки. Не виждам със законите за нашето образование това как ще стане. Споделям и виждането, че трябва да има човешко развитие, а не само потребление и консумация.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ ген. Румен Радев. Той коментира, че разделянето на коалицията, която го е издигнала, „математически погледнато“ не е било най-доброто решение, но „разводът с АБВ“ е показал, че той не е назначен от тях кандидат:

Мисля, че избирателите на лявото пространство са по-мъдри от своите партийни централи и с техния масивен вот ще преодолеят тези различия. В никакъв случай моята амбиция не се затваря с избирателите на лявото пространство, напротив, диалогът ми е с всички български граждани. Срещам се, много хора идват, безпартийни. Идват хора дори с десни убеждения.

Радев сподели, че „няма да е лесно“ да работи с управляващите, ако стане държавен глава, но е оптимист, че ако победи в надпреварата, ще има предсрочни парламентарни избори и „нещата ще се решат от само себе си“. Според Радев, „дефицитът на истина е определящ в нашето общество“ :

Трябва да има истина. Само с истината, с един реален анализ какво е действителното състояние на държавата, без замитане на проблемите, може да има доверие на хората в управляващите.

Радев оцени високо приноса на Плевнелиев към IT сектора и позицията му относно оставянето на кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН, но заяви, че не приема външната му политика и „войнствените“ пози спрямо Русия. Радев е категоричен, че страната ни трябва да настоява за отмяна на санкциите срещу Русия, защото те вредят и на ЕС, а и на България като член на ЕС.

Вредите от санкциите ги виждаме. Ако някой може да обоснове ползите – да заповяда! Вижте какво става от историята на санкциите – те се налагат шумно, обикновено, и се отменят тихомълком. Вижте позицията и на Италия, Словакия, Унгария, Гърция – хората търсят правата си, когато са ощетени.

Радев отчете, че националната сигурност „не е само оградата“ и изтъкна като огромни проблеми икономиката, образованието, демографския срив, здравеопазването и сигурността на отделния човек. Той допълни, че няма да иска промяна на Конституцията и увеличаване на президентските правомощия, ако спечели:

Президентът трябва да поставя цели и да поставя въпроси, и то базирани на нашите национални цели.

Цялото интервю с ген. Румен Радев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна