Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Андреев: Няма нищо необичайно в смяната на кандидатурата на Ирина Бокова

Снимка: БГНЕС


Няма нищо необичайно в смяната на кандиратурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, каза в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Методи Андреев от ГЕРБ:

Първо, да ви кажа, че за пръв път в състезание на ООН се използва една нова процедура, която досега не се е използвала. Тя се казва open edit process, т. е един отворен процес, който може да бъде редактиран във всяко едно време на състезанието. Това е направено по искане, доколкото знам, на Русия и е решено от Общото събрание на ООН така да бъде, така че няма нищо необичайно една страна след като е видяла, че е заложила на куц кон...

Колко хора знаят, че за този избор в ООН е в сила тази нова процедура. Няма нищо необичайно. Много е важно, че зад Кристалина Георгиева застава правителството, застава Европейската комисия, което е изключително важен факт. За пръв път в състезание на ООН застава зад кандидат от Източна Европа застава такава мощна политическа и икономическа структура.

Според Матоди Андреев Ирина Бокова е трябвало да се оттегли още преди днешното решение на правителството:

Вие знаете ли защо Бокова не иска да се оттегли в момента от състезанието? Защото в ООН има едно правило, което казва, че ако сега в този случай Кристалина Георгиева стане генерален секретар на ООН, Бокова трябва да напусне поста на генерален директор на ЮНЕСКО. Не може да има на два поста – подчинен и по-горестоящ пост, хора от една и съща държава. Т. е. оттук нататък защитава своята собствена кариера. Това трябва да се разбере. И ако тя поставяше интересите на България на първо място, тя трябваше не да чака решението на правителството, тя трябваше веднага след този срамен резултат, който беше на последното гласуване,  да се откаже от надпреварата.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна