Гордън Кер: Еврозоната е в тежка банкова криза

Еврозоната е в тежка банкова криза, това заяви в специално интервю за "Събота 150" банковият експерт Гордън Кер. В предишни свои интервюта за "Хоризонт" Кер неведнъж предупреждава, че в "Дойче банк" и италианските банки назрява сериозен проблем, а програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка няма да даде резултат:

Все още първите стъпки към реално излизане на Великобритания от Европейския съюз не са направени, така че е много трудно да се направи каквото и да е категорично заключение за възможните ефекти. Аз подозирам, че това ще бъде "малък крах" и за Великобритания, и за Европейския съюз. Предизвикателството, което стои пред икономистите обаче е второстепенен въпрос. По-важен е патологичният проблем в банковата система и отражението му върху валутите - и британската, и европейската. Знаете, че икономистите прогнозират рецесия, но се базират на технически параметри - например две или три тримесечия икономически спад. Това обаче е безсмислено. Ние сме в началото на октомври - осем години след краха на Лемън Брадърс и отключването на финансовата криза. Няколко години след това Великобритания възвърна своя икономически растеж, но ефектът върху нашите банки остана на заден план. Всъщност този икономически растеж е много съмнителен, бих го определил като "балонен". Мисля, че сега Европа и Великобритания са изправени пред същата ситуация - коментира Кер.

Цялото интервю с Гордън Кер можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Изложението за строителство и обзавеждане "Стройко" отваря врати в София

Над 170 български и чужди фирми ще представят своите най-нови продукти и услуги на специализираното изложение за архитектура, строителство и обзавеждане от днес до 22 октомври в Националния дворец на културата. Посетителите на "Стройко" ще могат да видят и най-новите дигитални продукти, чрез които може да се съхрани историческото и културно наследство...

публикувано на 18.10.17 в 08:35

Петър Бакърджиев: Борбата с корупцията е основно на думи

Според данни на бизнеса 70% от обществените поръчки са нагласени. Не бих подложил на абсолютна критика твърденията на бизнеса, че 70% от обществените поръчки са действително манипулирани от възложителите, защото вероятно не всички, попълнили анкетата, са отговорили напълно адекватно. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" на..

публикувано на 17.10.17 в 17:05

68% от капитала на "Общинска банка" е обявен за продажба

Близо 68 % от капитала на "Общинска банка" е обявен за продажба. Това става ясно от публикация на сайта на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Продажбата на мажоритарния пакет от "Общинска банка" ще стане с конкурс от един етап. В него могат да участват стратегически и финансови индеститори, като условието е крайният им собственик..

публикувано на 17.10.17 в 17:01

България търси възможност за увеличаване на квотата на разрешителни за влизане в Армения

Българската държава търси възможности за дълготрайно увеличаване на квотата на разрешителните за влизане в Армения. Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Отговорът е по повод сигнал на транспортни фирми в Бургас, че не получават разрешителни и се налага да плащат по 250 евро на арменската..

публикувано на 17.10.17 в 15:19

Експертна група разработва законодателни текстове за изплащането на втората пенсия от универсални фондове

Хората, които са избрали да получават втора пенсия от частен фонд, да имат право преди пенсионирането да решават как да се унаследяват парите им. За това призова пред "Хоризонт" председателят на Асоциацията на пенсионните фондове Никола Абаджиев . Експертна група разработва законодателните текстове за изплащането на втората пенсия от..

публикувано на 17.10.17 в 14:36
Андрей Новаков

Евродепутатът Андрей Новаков номинира пет български иновативни стартиращи компании

Българският евродепутат Андрей Новаков ще номинира пет български иновативни стартиращи компании. В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" той разказа: Заедно с бившия председател на Европейския парламент Йежи Бузек организираме конкурс за петдесетте най-добри нови компании и млади предприемачи в ЕС и за пръв път ще го..

публикувано на 17.10.17 в 14:18

Годишната инфлация в еврозоната стабилна през септември, в целия ЕС и България се е ускорила

Годишната инфлация в еврозоната е останала стабилна през септември на равнище 1,5 процента, колкото беше и през август, съобщи европейската статистическа служба Евростат, потвърждавайки първата си оценка. Темпът на инфлация остава далеч под целевите 2 процента - равнище, което според Европейската централна банка е признак за доброто..

публикувано на 17.10.17 в 13:39