Гордън Кер: Еврозоната е в тежка банкова криза

Еврозоната е в тежка банкова криза, това заяви в специално интервю за "Събота 150" банковият експерт Гордън Кер. В предишни свои интервюта за "Хоризонт" Кер неведнъж предупреждава, че в "Дойче банк" и италианските банки назрява сериозен проблем, а програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка няма да даде резултат:

Все още първите стъпки към реално излизане на Великобритания от Европейския съюз не са направени, така че е много трудно да се направи каквото и да е категорично заключение за възможните ефекти. Аз подозирам, че това ще бъде "малък крах" и за Великобритания, и за Европейския съюз. Предизвикателството, което стои пред икономистите обаче е второстепенен въпрос. По-важен е патологичният проблем в банковата система и отражението му върху валутите - и британската, и европейската. Знаете, че икономистите прогнозират рецесия, но се базират на технически параметри - например две или три тримесечия икономически спад. Това обаче е безсмислено. Ние сме в началото на октомври - осем години след краха на Лемън Брадърс и отключването на финансовата криза. Няколко години след това Великобритания възвърна своя икономически растеж, но ефектът върху нашите банки остана на заден план. Всъщност този икономически растеж е много съмнителен, бих го определил като "балонен". Мисля, че сега Европа и Великобритания са изправени пред същата ситуация - коментира Кер.

Цялото интервю с Гордън Кер можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

НАП припомня: За да ползват данъчни облекчения за деца, родителите трябва да информират работодателите си до края на декември

Родителите, които искат да използват данъчни облекчения за деца, трябва да информират работодателите си до края на декември, припомнят от Националната агенция за приходите.  Данъчното облекчение за едно дете е 20 лева, за две 40, за три 60 лева. Родителите на деца с увреждания имат право на по-голямо облекчение.  От приходната агенция припомнят, че друг..

публикувано на 12.12.17 в 13:51
Ахим Вамбах от института Zew

Влошаване на инвеститорските нагласи за икономиката на Германия през декември

Очакванията на германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на Германия в бъдеще се влошиха през декември по-рязко от осредните прогнози, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, което вероятно отразява несигурността, свързана с формирането на новото немско правителство, преговорният..

публикувано на 12.12.17 в 13:09

Пчелари срещу употребата на неоникотиноиди

В Европейската комисия предстои обсъждане на решението за използване на неоникотиноидните пестициди.. Все още няма информация как ще гласува България. Михаил Михайлов , председател на Съюза на пчеларите, коментира в "12+3" притесненията на съсловието около използването на неоникотиноиди. Те трябва да бъдат забранени, въпреки твърденията, че няма..

публикувано на 12.12.17 в 12:57

Борислав Сестримски: Криптовалутите не са пари, а доверие

Блокчейн технологията и бъдещето на финансовата система, блокчейн и киберсигурност - тези въпроси коментира в "12+3" Борислав Сестримски , експерт по информационна сигурност. Сестримски отбеляза, че всички в блокчейн веригата са се съгласили да станат част от нея. Препоръчваме да прочетат добре документа, защото са длъжни да изпълняват правилата..

публикувано на 12.12.17 в 12:43

Дипломати, депутати, кметове и данъчни служители имат несъответствия в имуществените декларации

Дипломати, народни представители, кметове и данъчни служители са сред хората, които имат несъответствия в имуществените декларации. Това сочат данните на Сметната палата. Общо несъответствията в имуществените декларации на хората, заемащи висши държавни длъжности, са 275. Най-честият пропуск е за деклариране на собственост или доходи, придобити от..

публикувано на 12.12.17 в 12:42

От 1 януари в 15 града в страната водата ще поскъпне с предвидените между 2 и 20 процента

Комисията за енергийно и водно регулиране не може да намали цените на водата и от 1 януари в 15 града в страната тя ще поскъпне с предвидените между 2 и 20 процента.  Искането регулаторът да постанови по-ниски цени, бе направено от омбудсмана Мая Манолова . Предвиденото увеличение вече е било одобрено миналата година заедно с бизнес плановете на..

обновено на 12.12.17 в 12:37

Изненадващо нарастване на британската инфлация през ноември до близо 6-годишен връх от 3,1 на сто

Годишната потребителска инфлация във Великобритания нарасна изненадващо през ноември до близо 6-годишен връх, което сякаш е знак за продължаващо влошаване на бюджета на британските домакинствата, чийто разходи са основен двигател за икономическия растеж на Острова. Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през ноември с 0,3% на..

публикувано на 12.12.17 в 12:32