Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анастас Герджиков: Кандидат-студентите намаляха двойно

| обновено на 03.10.16 в 09:53
Проф. Анастас Герджиков
Снимка: Булфото
Открива се новата академична година в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Прагът на най-старото висше училище ще прекрачат над 4400 първокурсници. Академичният съвет на университета ще поднесе цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви, след което ректорът проф. Анастас Герджиков ще открие академичната година в аулата на Университета.

За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" професор Герджиков призна, че намалелият брой на студентите е основно предизвикателство за университетите у нас:

Това е голям проблем пред всички ректори. Местата в продължение на много години, в национален мащаб, бяха запазени същите, а в същото време кандидат-студентите намаляха двойно. Това е поради демографската криза, поради възможностите да се пътува в чужбина, а също и поради това, че в някои години, като тази, не всички зрелостници издържаха държавните зрелостни изпити. Но, това не е основният проблем. Основният проблем пред всички ректори през годините беше това, че системата ни не беше правилна и тя почиваше единствено на броя на студентите. Затова сега всички ректори усетиха така тежко намаляването на броя на кандидат-студентите.

Ние се справяме в университета с това, че се опитваме да предлагаме висококачествено обучение и това се доказва от мястото ни в националната рейтингова система и в двете международни класации, които бяха обявени през последните седмици. Ние сме единственият университет от първите 1000 и сме между 750-о и 800-о място, което изглежда не особено атрактивно, но, ако сметнете колко е това спрямо 20 000 университета, които са проучвани, става дума за горните 4%.

Разбира се, се опитваме се да оптимизираме обучението, да въведем нови специалности. Тази година нямаме такива, но имаме много магистратури, няколкостотин са!

Герджиков е категоричен, че мобилността на хората не може да бъде ограничавана и работодателите трябва да се замислят за подобряване не само на заплатите, а и на условията за работа на младите специалисти. В университета, например, много млади преподаватели искат подходящо съвременно оборудване, а не високи заплати, допълни той.


Министърът на образованието Меглена Кунева каза на тържественото откриване на академичната учебна година, че в момента се извършва голяма реформа във висшето образование, но подчерта, че масовизацията му през последните 20 години не е довела до повишаване на качеството:
Това означава, че не сме имали честна конкуренция. Това означава, че не сме успели да наградим най-добрите с нашето доверие. И това е болезнена констатация. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени