Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Медийна демокрация": Най-големите проблеми са политическият контрол и влиянието на собствениците върху съдържанието


Политическият контрол върху медиите, търговското влияние и влиянието на собствениците върху редакционното съдържание са най-големите проблеми за медиите в България. Това показва анализът за медийния плурализъм, направен от Фондация "Медийна демокрация". Той отново очертава характерните проблеми за медиината среда у нас от години.
Оценките показват висока степен на политически контрол в сектора на печатните медии, среден риск по отношение на телевизиите и относително слаб контрол върху радиостанциите. Медийните собственици и други търговски субекти редовно оказват влияние върху  редакционното съдържание, изтъкна професор Нели Огнянова - преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”


Свободата на изразяване все повече се засяга от други закони извън медийната област.

Дефицитът на данни за  собствеността и за пазарните дялове не позволява да се направи точна оценка на реалната  концентрация на собствениците, притежаващи дялове в различни сектори на националния пазар, коментира проф. дпн Нели Огнянова

Според доклада, направен от Фондация "Медийна демокрация", съществуват сериозни рискове по отношение на свободата на  медиите и на журналистите. През последните години закони, третиращи други сфери, и по-специално финансовия сектор, са прилагани по начини, водещи до ограничаване на медиите.

Световният индекс на „Репортери без граници” за свободата на пресата поставя България на 113-ото място сред 180 наблюдавани страни (последно място в сравнение с други държави от ЕС).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна