Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Брестничка: Рейтингът за медиите струва повече от психиката на дете, пострадало от насилие

Снимка: Емил Николов

За медиите - техният рейтинг струва повече от психиката на дете, пострадало от насилие, подчерта в интервю за предаването "Преди всички" Мария Брестничка от Националната мрежа за децата по повод изпратеното от тях писмо до редица институции като СЕМ, Държавната агенция за закрила на детето, парламентарната комисия по култура и медии, до Асоциацията на българските радио и телевизионни разпространители (АБРО). Организацията остро критикува неетичния начин на отразяване на казуси с децата. Конкретният повод е отразяването на тежкия случай на 14-годишно момиче, избягало от дом и станало жертва на сексуално насилие. Случаят се появи в над 10 медии с информация за самоличността на детето, негови снимки, както и подробно описание на преживяното от него сексуално насилие.

Основният проблем е, че влизането на насилието над деца във фокуса на медиите се превръща в трайна тенденция, посочи Брестничка:

Българските медии трябва да си дадат сметка какво причиняват, когато публикуват или разпространяват по този начин информация, която е свързана с деца. Когато едно такова отразяване започне да носи вреда, то спира да изпълнява своята функция, а именно да коментира случаите и да прави така, че те да не се случват.

Замъгляването на лицето не е достатъчно, допълни Мария Брестничка, както и обясни какво се случва с психиката на детето:

Психологическият термин е вторична виктимизация, т.е. детето за втори път става жертва. Самото то, разказвайки за себе си, изложено по този начин, преживява чувства на срам, на гняв, както и изпада в ситуация да бъде стигматизирано.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени