Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Романтикът Димитър Добрович" - закъсняла среща с един от най-интересните български художници

Снимка: http://www.nationalartgallerybg.org

Изложба, посветена 200-годишнината от рождението на художника Димитър Добрович, започва тази вечер в Националната художествена галерия. Подобна изложба не е имало от далечната 1893 година.

Прекарал 40 години от живота си в Рим, Добрович е типичен пример за завръщане към корените. Счита се за един от родоначалниците на светската живопис у нас.
Димитър Добрович е почитано име не само в българската художествена школа, но и в школите на Гърция и Италия.

Според главния инициатор на изложбата доц. Ружа Маринска, това е важна, макар и закъсняла среща с един от най-интересните български художници и напомня за една от големите фигури в българското изкуство:

Реално това е първата изложба в столицата след 1893 година. Тогава той се завръща в България и му уреждат изложба в тогавашното Народно събрание. Винаги малко встрани, не незабелязван, но недостатъчно изучен, във връзка с този юбилей Добрович получава заслуженото и възможност много повече хора, и специалисти, и публика, да се запознаят с неговото творческо дело и неговата личност.

Многото произведения, които Добрович носи със себе си в България при завръщането си в края на живота му, са разпръснати в частни колекции, обясни още изкуствоведът. Колекционери са отказали достъп до картините за изложбата и не са позволили дори заснемането им, което Маринска нарече доста несимпатичен нашенски проблем.

Освен представителната изложба "Романтикът Димитър Добрович", на творчеството на художника ще бъде посветена и специална конференция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени