Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Славев: Ние сме в ситуация, в която всички кандидати за президент са масово нехаресвани

Прокуратурата се занимава предимно с политически пиар, заяви Славев

Теодор Славев
Снимка: investor.bg

Общо взето ние сме в една ситуация, в която всички кандидати са масово нехаресвани, но ние по някакъв начин трябва да изберем някой от тях. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи:

Дори се институционализира това нехаресване с Изборния кодекс (ИК), който все още е отворен, не е довършен, не е приет, което означава, че правилата, по които ще се избира, не са съвсем ясни, но е факт, че е абсурдно да има опция "Не подкрепям никого“. През последните години политическите процеси се обясняват с термини или от футбола, или от медицината. На мен тази предизборна кампания ми прилича на някаква насилствена парафилия. Парафилия е термин от медицината и означава неестествено влечение към дразнители. 

В последно време прокуратурата се занимава предимно с политически пиар, коментира Славев:

Това може да се каже, че е майсторство на главния прокурор, защото и в предишни кампании прокуратурата е проявявала някаква активност и аз не мога да кажа докъде ще доведе това разследване и обвинения около АЕЦ "Белене“, но в момента, в който най-накрая има осъдителна присъда за някои от нивата на престъпността, тогава можем да кажем, че прокуратурата върши някаква работа, но на този етап това са "димки, които се пускат просто в пространството“. Може би този ход на прокуратурата да се занимава с политически пиар е с цел да се повиши рейтингът на съдебната власт, който е на дъното. Правят се явно такива нестандартни опити.

Цялото интервю с Теодор Славев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна