Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Иванов: Намаляването на дълга към Русия е добра новина

Според енергийния експерт България трябва да аргументира много добре решението за съхранение на оборудването за "Белене" в Русия

Антон Иванов
Снимка: БГНЕС

Намаляването на задълженията към руската страна с около 90 милиона лева е добра новина и не може да се тълкува другояче. Това каза енергийният експерт Антон Иванов в коментар за авансовото плащане по българския дълг към Русия за оборудването на АЕЦ „Белене“, предприето от НЕК. В предаването „Нещо повече“ той определи насрещния руски ангажимент за отказ от лихвите като израз на добра воля.

Дори ако по чисто административни причини становището на Европейската комисия не е финализирано до 15 декември, не е невъзможно действие българската страна да предприеме плащането, тъй като изгодата за страната ни налага да разгледаме и този вариант, стана ясно от думите на Антон Иванов.

Експертът обърна внимание върху решението поддържането и съхранението на двата реактора да остане руски ангажимент, като подчерта, че трябва да бъде много добре аргументирано защо на руската страна се дава тази възможност.

Има вероятност това оборудване да престои много дълго време там и да се натрупат разходи, изтъкна Иванов и припомни, че страната ни има опит в съхраняването на подобно оборудване на българска площадка.

Цялото интервю с енергийния експерт чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна