Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Гурмазово на крак срещу проект за депо за земни маси

Според кмета на селото Таня Шуманова се бранят интересите на инвеститорите, а не на населението

Снимка: Евелина Стоянова

Жителите на село Гурмазово, община Божурище, се обявиха против изграждане на депо за земни маси в близост до къщите на селото. Те заявиха категорично, че няма да допуснат нерегламентирани сметища за стоителни отпадъци в общинските имоти, които се намират в землището на местостта "Радован". Проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите през юни месец е установила, че са налични строителни отпадъци, тухли, бетонни елементи, стъкло, пласмасови опаковки и гуми.

Според жителите на село Гурмазово, съветниците се опитали да узаконят изграждане на депа за временно съхраняване на чисти земни маси и хумус под натиска на инвеститори и кмета на община Божурище Георги Димов. Редица жалби и становища, включително и подписка от жителите на селото срещу депото, стоят все още без отговор. Ето какво разказват жителите на селото:

Болката е, че това е вододайна зона, но никой не е минал да проучи тази работа да види. Имало подписан договор с предприятие, което да извозва тук земните маси, за да могат да строят завод. Питам аз, защо трябва на 50 метра от къщите тук да се насипва тази земна маса.

Снимка: Евелина СтояноваНие се притесняваме, че няма да е само земна маса, а ще са и битови отпадъци, ще има голямо замърсяване за околната среда.

Тревожи ме, че кметът на Божурище се разпорежда еднолично с два общински имота в мерата на Гурмазово, без информация и отчетност за хората. Това са дерета и по закона за водите е в нарушение да бъдат зарити. Хората не го искат това, защото никой не вярва колко чисти, а и каквито и да са чисти, деретата не могат да бъдат заривани, защото това е заплаха за екологията, а там има вододайна зона "Радован".  Той (кметът на Божурище - бел. ред.) не я припознава, казва, че не съществува вода, но водата шуми и преди три години нарочно бяха спрени чешмите долу на улицата, от които хората си точат вода за пиене.

Таня Шуманова, кмет на село Гурмазово разказва, че няма механизъм да защити правата на хората:

Това, което смятам аз, а и повечето от жителите на Гурмазово е, че освен насипването с чисти земни маси, ще бъдат засипвани и други боклуци и ако се засипе това дере ще има последствия за населеното място. Това дере отвежда водите от полето към реката на Гурмазово, която минава през цялото село.

Ние не сме против да има депо за земни маси, но не в населеното място, декларира Шуманова, според която сега се защитават инвеститорите, а не населението.

Темата в детайли можете да проследите в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна