Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукарски: Най-ценното качество на Цачева е, че е кандидатът срещу претендента, подкрепен от БСП

Ако избираме мажоритарни кандидати за НС, защо трябва да бъдат финансирани партиите, запита той

Снимка: БГНЕС

В анализ на резултатите от първия тур на вота за президент министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски заяви в ефира на  "Хоризонт", че губещи от изборите са много от избирателите вдясно:
Като абсолютна стойност тези малко повече от 213 000 гласа всъщност е най-слабият резултат на Реформаторския блок от всички избори, на които сме се явявали досега.
Лукарски потвърди, че на балотажа ще подкрепят кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, тъй като тя е десен кандидат. Той посочи, че не подкрепят Цецка Цачева чисто и просто като личност -  нейното най-ценно качество е, че тя е кандидатът срещу претендента, подкрепен от БСП - Румен Радев:
Мога да ви кажа и хиляди други аргументи, включително икономически, свързани с растежа и с евроатлантическите ценности на България, но за мен много по-важна е битката между комунизъм и антикомунизъм в момента, между лявото и дясното и естествено, няма как да не подкрепим кандидатът на Европейската народна партия в тази ситуация. Мисля, че това е задължение и призвание на всеки един десен избирател, най-малкото за да гласуваме против генерал Радев.
На въпрос дали управлението ще остане, или ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, Лукарски отговори, че за това трябва да бъде попитан премиерът.
В коментар на резултатите от референдума лидерът на СДС оцени като грешка и на инициативните комитети, и на партиите това, че не са провели достатъчно широка информационна кампания. Той смята, че между два от въпросите има колизия - за финансирането на партиите и за въвеждането на мажоритарната избирателна система: Ние решаваме, че мажоритарният вот е с оглед на личността, ние задаваме въпроса как се финансират и защо трябва да бъдат финансирани партиите.
Обаче остава голямата дупка -  хората, които ще избираме на мажоритарния вот, как ще бъдат финансирани и от кого ще бъдат финансирани, откъде ще идват средствата и какви средства ще получават после за финансирането на своята политическа дейност.
Божидар Лукарски каза също, че всички партии в Реформаторския блок, без ДСБ, заедно ще работят за ново споразумение, на основата на това, което са имали до момента.
Цялото интервю с лидера на СДС може да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна