Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карта на хематологичните областни центрове у нас ще бъде качена на сайта на общопрактикуващите лекари

България е сред малкото страни, които лекуват онкологични и хематологични заболявания по НЗОК с най-скъпите и добри медикаменти

| обновено на 29.11.16 в 13:37
Снимка: Радио Видин

България е сред малкото страни, които лекуват онкологични и хематологични заболявания по НЗОК с най-скъпите и добри лекарства, каза пред "Хоризонт" доц. Юлиан Райнов, ръководител на Клиниката по хематология към ВМА:

Ракът на кръвта вече се лекува изключително успешно, като за някои от заболяванията се постига траен ефект посочва доц. Райнов:

Една доброкачествена тромбоцитопения (намаляване на броя на тромбоцитите в кръвта)… в момента разполагаме с изключително нови, модерни медикаменти, които се реимбурсират 100 процента от Здравната каса. С тези медикаменти с години може да се контролира един безопасен брой от тромбоцити.

Новите постижения в лечението на онкохематологичните заболявания са били представени на семейните лекари на  Десетия национален конгрес по хематология в Пловдив. 

Личните лекари знаят малко за злокачествените заболявания на кръвта, отбелязва доц. Юлиан Йорданов, като посочва, че от 30-те най-често срещани заболявания в листата на личните лекари  в САЩ няма нито едно хематологично заболяване. Подобна е ситуацията и в България. Затова семейните лекари имат нужда от прост алгоритъм за хематологичните заболявания в практиката си:

На тях им липсва съвсем елементарна, прагматично поднесена информация - тоест един пациент, когато влезе в техния кабинет , те да могат с няколко елементарни алгоритъма да се се насочат към точната диагноза. 

На сайта на общопрактикуващите лекари предстои да бъде качена карта на хематологичните областни центрове у нас.

Още по темата може да научите от звуковия файл с репортажа на Гергана Хрисчева, излъчен в предаването "Хоризонт до обед".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна