Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отрядът за бързо реагиране към ВМА проведе поредното си учение в снежна обстановка

Снимка: БГНЕС

Военно-медицинският отряд за бързо реагиране към ВМА проведе четвъртото си за тази година учение, този път на  летище "Враждебна",  симулирайки бедствена ситуация с голям брой пострадали при авиационно събитие. Тридесет минути е стандартното време за реакция на всички участници - от получаването на сигнала за бедствие до извеждането на вече получилите неотложна медицинска помощ пострадали в самолет. Медицинските екипи демонстрираха пред медиите неотложни спасителни дейности и евакуация на пострадали по въздух в есенно-зимни условия.

Екипът на ВМА за бързо реагиране се състои от 140 медици с различни специалности - лекари и медицински сестри. Отрядът се обучава регулярно, набляга се върху системата за евакуация на болните, върху първичния триаж и добрата координация на всички звена. Целта е пострадалите да се стабилизират максимално близко до събитието, обясни  полк. доц. Александър Парашкевов, командир на отряда за бързо реагиране:

Това са колеги, които работят в клиники, така че в клинично отношение са много добре подготвени.

Отрядът на ВМА не е "Бърза помощ", той се включва при бедствия с голям брой жертви и е работил на терен дълго време както у нас така и зад граница. През пролетта е имало подобно учение за инцидент с ЖП транспорт. Всяко учение има различен тематичен профил.

Винаги има какво да се желае по отношение на оборудването, кадровия дефицит и обучението, обобщи ръководителят на учението и началник на ВМА,  генерал-майор професор Николай Петров:

Проблемът с кадрите е в това, че все по-малко са военните кадри, но повечето от тях са бивши военни, така че те имат своя рефлекс и отговорност.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна