Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Антонова-Мурата: "Моши моши, Япония" е книга за чудесата в ежедневието

Светлинна инсталация в парк в Токио
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато бях в Япония, нито веднъж мислите ми за моята страна не ме напуснаха. Промяната в България не може да се случи с една политическа сила, както години наред сме се надявали, или с един политически лидер, дори той да има най-голямата аура. Промяната може да стане през отношенията между хората. Така смята Юлияна Антонова - Мурата, която представя първата си книга „Моши моши, Япония“.

Мурата определя книгата като книга за чудесата в ежедневието на японците. „Моши моши“ означава както „ало“, така и „извинете, мога ли да ви помогна“, обясни Юлияна Антонова:

Тези чудеса бих искала да се случат и тук, без чудеса не може да се живее, вярвам в тях, в чудесата свише.

Книгата се състои от кратки истории. Едноименният разказ идва от самия извор на една необятна страна с хора, създадени да обичат, каза още авторката в предаването "Нещо повече":

Японците обичат да обичат – обичат природата, обичат децата, обичат възрастните, обичат изкуството, обичат културата - това е съвременна Япония.

Японците казват, че не е достатъчно да благодариш седем пъти. Дори седем пъти по седем не е достатъчно, сподели още Юлияна Антонова - Мурата, като изрази своята признателност към японците.

Япония като място, където вниманието към другия и грижата за красотата са издигнати в личен култ. Япония, в която майсторите у дома почистват след себе си със снежнобяла кърпа, бакшишът не съществува и дори императорът се явява на проверочен изпит по шофиране. Япония, превърнала се във втори дом и родина на една българка. Тя е в трептенето на японския клен и гальовния шепот на софийските кестени, в изисканата простота на японската вишна и опияняващия аромат на българската роза - това е част от "визитката" на "Моши моши Япония".

Като дългогодишен дипломат и съпруга на японец авторката е живяла на различни места по света - Германия, Русия, Англия, Китай. Има дипломатически специализации в Индия и Хърватия. Сърцето й обаче завинаги остава в Япония, където Юлияна живее и до днес със семейството си.

Още за книгата и света на Юлияна Антонова - Мурата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна