Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алберто Стайков: Фотографията за незрящи работи с останалите сетива

Фондация "Графия" представя фотоизложбата "Портретът на живота", създадена от хора с нарушено зрение. Зрителите ще видят работата на шест незрящи фотографи, като освен отпечатаните 24 фотографии, над 60 ще бъдат показани мултимедийно. За незрящите част от изложбата е адаптирана върху тактилни карти с аудиограми.

Образът се изгражда чрез останалите сетива – ръцете докосват релефни листа с изображения, а гласът съпровожда човека, за да си създаде този образ, поясни Алберто Стайков, който гостува на предаването "Хоризонт до обед". 

Стайков обучава хора със зрителни нарушения в т.нар. "сетивна фотография". Попадайки на изложба в САЩ с най-известните световни фотографии – дело на незрящи, той се вдъхновява да приложи подобно обучение и в България. Самият Стайков преди време е бил диагностициран като прогресивно ослепяващ, но не повярвал на лекарите и се самомотивирал да продължи, независимо от хода на заболяването. Досега е обучавал както на цифрова, така и на аналогова фотография. В Софийската градска художествена галерия предстои връчването на сертификати на завършили курса.

Снимка

Фотографиите, включени в експозицията, могат да се видят до 5 януари 2017 г.  на бул. „Цар Освободител“ 2 в София в салона на една ог големите банки в София.

По повод Международния ден на хората с увреждания и в сградата на общината във Варна се открива фотоизложба, вдъхновена от желанието на младите хора с увреждания да работят, да имат доходи, да са независими и полезни за останалите. На изложбата присъстват и деца от центровете за настаняване от семеен тип и защитени жилища в морската столица.

Смисълът е да припомним отново на политиците и на институциите, че всички човешки права са и за младите хора, независимо какви затруднения имат, обясни пред "Хоризонт" Анета Тенева от фондация "Лумос", според която в реалността не е като на документи.

По данни на групата "Родители в действие", която е сред организаторите на проявата, повече от 700 деца във Варна са на ресурсно подпомагане, а само около 20 са въвлечени в професионално обучение, което им гарантира излизане от училище с умения и занаят.

Като фондация, успяваме да информираме родителите за опита на други държави, за да можем да адаптираме възможностите за България, разказа още Анета Тенева. Тя отчете като позитивен момент "самоовластяването" на активни родители на деца с увреждания като застъпници за правата на всички такива деца, независимо дали са отглеждани в семейна среда или в институции.

Още по темата слушайте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени