Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиан Таков: Преодоляването на политическата елитарност е най-тежката задача

"Да, България" на Христо Иванов ще разчита на хора, споделящи обща мечта, по-голяма от това да си оправят зъбите

Снимка: БНТ

Кой към кого ще гравитира, зависи от това кой има по-голяма маса, не членска, не избирателна, а по-голяма идейна маса и маса на решителност. Това заяви в предаването "Преди всички" юристът Кристиан Таков, който се афишира като едно от лицата на новата формация на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България!".

Този нов политически субект, за разлика от новия десен проект (на Радан Кънев – бел. ред.), не се дефинира нито като ляв, нито като десен, нито като центристки, с някаква идеологическа насоченост, подчерта Таков:

Той не иска да се дефинира като проект, което е твърде аморфно. Той иска да бъде субект. Нещо, което действа, което променя нещата.

Има твърде много хора, които ще кажат: "Аз с Радан Кънев – никога!", "Аз с Меглена Кунева – никога!", "Аз с Божидар Лукарски – никога!" Т.е. необходимостта от нещо ново се диктува от, понякога за съжаление, твърде разпространената персонална нетърпимост към определени лица и партии.

Протегната ръка по дефиниция ще има, посочи още Кристиан Таков:

Защото не е възможно ние да организираме легиони поднебесни или небесни ангели, или архангели, които да нямат нито едно петънце и да тръгнат на борба със злото. 

Запитан как новата формация ще се отвори към всички онези, които досега не са откривали представителство в традиционните партии, Кристиан Таков отговори:

Това е една от най-тежките задачи. Преодоляването на самомнението и елитарността е изключително предизвикателство. Това трябва да се премахне, защото това е суета, това е грях. Как ще го преодолява всеки един, това си е негов проблем. Елитната част от нашето общество в момента се е нацупила като дете, на което не са изпълнили прищявка. Тази елитна част си вика: "Ама аз защо не ръководя?" Защото си неразбираем, защото не споделяш ценностите на хората. Не разбираш тяхната мъка от тяхното материално оскотяване, което води и до духовно обедняване.

Цялото интервю с Кристиан Таков слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна