Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Яворов. Сюжетите на последните години" – новата книга на Михаил Неделчев

Яворов

"Яворов. Сюжетите на последните години" е новата книга на Михаил Неделчев. В интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" той разказа:

Тази книга е моята втора голяма книга за Яворов. Аз имам и няколко по-малки книжки, но тази книга е озаглавена "Яворов. Сюжетите на последните години“. Става въпрос за тези драматични и трагични сюжети в биографията на великия наш поет от 1910 г. до 1914 г. Става въпрос за драматичната му любов с Мина Тодорова, за нейната смърт, за начина, по който Яворов изразява в своето творчество страданието за тази смърт. Преминава се през Балканската война, а след това през любовта и брака с Лора, трагедията. Книгата разказва и за втората драма на Яворов.

Кулминацията на книгата са моите разкази за годината на траура за Яворов, времето между неговия опит за самоубийство и окончателното самоубийство, подчерта Неделчев:

Тези текстове се родиха, когато ние отбелязвахме сто години по-късно съвсем последователно всички тези събития , т.е. това са в някакъв смисъл юбилейни събития, в които бяха въвлечени и много други колеги. В края на книгата има едно приложение, което представя именно начина, по който моите студии за Яворов са били възприемани и преживявани от колеги, които също са писали за Яворов и участват в изповядването на тази гражданска религия, защото Яворов е не просто великият национален поет на България заедно с Ботев, но той е и трагическият герой на България за всички български времена.

Цялото интервю с Михаил Неделчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна