Кампания “Здравей! Това съм аз!” популяризира технологии за контрол с поглед у нас

Снимка: Пламен Генчев

Продължава информационната кампания "Здравей! Това съм аз!", организирана от Фондация "АСИСТ – Помагащи технологии". Цел е популяризиране на помагащите технологии за контрол с поглед в България и споделяне на добрите европейски практики в тази област.

Помагащите технологии за контрол с поглед дават възможност на деца и възрастни с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и да използват ръцете си, да общуват и да управляват компютър само с помощта на погледа. Така те могат да изразяват своите чувства, нужди, желания, мнения; да общуват, да се учат, да се забавляват, да творят, да развият уменията и пълния си потенциал.

Седем града в България – София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Плевен и Стара Загора – участват в кампанията.

Морис Гринберг – председател на УС на Фондация "АСИСТ – Помагащи технологии", поясни какво точно представлява технологията и доколко е достъпна за всекиго:

Тази технология е относително иновативна, въпреки че съществува от доста години. Тази технология е достъпна в страни, където има сериозно социално подпомагане. Например в Чехия около 90% нуждата от тези устройства се покрива от различни фондове, а когато се оценява колко е достъпна и колко струва, трябва да се има предвид, че това е технология, която дава единствена възможност на хора с тежки физически увреждания да комуникират. Принципът на комуникация с поглед е относително прост, но той е възможен поради развитието на информационните и комуникационни технологии. Всъщност, това е една камера, която обикновено се закрепя под екрана или е вградена в компютъра, която следи движението на очите и свързва това движение с движението на курсора на мишката на екрана. Задържането на очите е кликване или двойно кликване и т.н. Нормалният модел би бил държавата да подпомага закупуването на устройствата.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията
Действията на модулното формирование се ръководят от майор Марин Цаловски

Пожарът над Карлово е овладян

Ограничено е разпространението на пожара над Карлово.  Пълното потушаване на огъня, който избухна снощи, обаче ще отнеме 2-3 дни.  Противопожарни екипи остават на място, за да охраняват терена и да не допуснат възникването на тлеещи огнища.  Няма опасност за хората, увериха местните власти. Огънят е по стръмен склон, затова не може да се..

обновено на 19.08.18 в 18:52

Български военни разказват за потушаването на Пражката пролет

Под заглавие "Не бяхме агресори" агенция "Френс Прес" посвети материал на българите, участвали в потушаването на Пражката пролет преди 50 години. Прага ще отбележи годишнината с протестна демонстрация и две изложби. Петдесет години след като са участвали в сразяването на Пражката пролет под командването на Москва бивши български военни..

публикувано на 19.08.18 в 18:34

Опашки от автомобили на границата ни с Турция

8-часов престой преживяха днес шофьорите на границата ни с Турция на пункта "Капъкуле" срещу "Капитан Андреево".  Натоварено остана там дори след 16 часа, когато беше спряно преминаването на тежкотоварни автомобили. Много е интензивно движението на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха за "Хоризонт" от Пътна полиция.  Образували са се..

публикувано на 19.08.18 в 18:17

Нинова обвини Борисов в лъжа за гаранционния фонд на “Олимпик“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов, че лъже българските данъкоплатци. Повод за това е премиерското обещание, дадено днес в Стара Загора, държавата да помогне на близо 200 000 души, които останаха без полици "Гражданска отговорност" от кипърското застрахователно дружество "Олимпик".  Борисов обаче предупреди: “Към..

публикувано на 19.08.18 в 17:52

Приключва фолклорният фестивал в с.Невестино "Струма пее 2018"

13-ото издание на фолклорният фестивал "Струма пее 2018" в Невестино приключва тази вечер. В него участват над 100 изпълнители и групи, които ще бъдат класирани от първо до трето място в съответния жанр. На победителите ще бъдат раздадени награди, а всички участници ще получат грамоти. Сцената на фестивала е на метри от брега на..

публикувано на 19.08.18 в 17:16

Москва продължава с настояването си за освобождаване на Мария Бутина

Москва ще продължи да настоява руската гражданка Мария Бутина, задържана в САЩ, да бъде освободена. Това се посочва в изявление на руското посолството в САЩ. Дипломати спешно посетиха Бутина след като беше прехвърлена от вашингтонски затвор в такъв в Александрия. Тя беше арестувана преди малко повече от месец по обвинение в заговор в полза..

публикувано на 19.08.18 в 17:06

Транспортираха екип от медици заради донорска ситуация във Велико Търново

Самолет "Спартан" на военновъздушните сили транспортира медицински екип за донорска ситуация от великотърновско към София. Близките на мъжа, който получил мозъчен кръвоизлив и изпаднал в несъвместимо с живота състояние, вчера са дали съгласието си 53-годишният пациент на великотърновската болница да стане донор на черен дроб, съобщиха от..

публикувано на 19.08.18 в 16:35