Кампания “Здравей! Това съм аз!” популяризира технологии за контрол с поглед у нас

Снимка: Пламен Генчев

Продължава информационната кампания "Здравей! Това съм аз!", организирана от Фондация "АСИСТ – Помагащи технологии". Цел е популяризиране на помагащите технологии за контрол с поглед в България и споделяне на добрите европейски практики в тази област.

Помагащите технологии за контрол с поглед дават възможност на деца и възрастни с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и да използват ръцете си, да общуват и да управляват компютър само с помощта на погледа. Така те могат да изразяват своите чувства, нужди, желания, мнения; да общуват, да се учат, да се забавляват, да творят, да развият уменията и пълния си потенциал.

Седем града в България – София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Плевен и Стара Загора – участват в кампанията.

Морис Гринберг – председател на УС на Фондация "АСИСТ – Помагащи технологии", поясни какво точно представлява технологията и доколко е достъпна за всекиго:

Тази технология е относително иновативна, въпреки че съществува от доста години. Тази технология е достъпна в страни, където има сериозно социално подпомагане. Например в Чехия около 90% нуждата от тези устройства се покрива от различни фондове, а когато се оценява колко е достъпна и колко струва, трябва да се има предвид, че това е технология, която дава единствена възможност на хора с тежки физически увреждания да комуникират. Принципът на комуникация с поглед е относително прост, но той е възможен поради развитието на информационните и комуникационни технологии. Всъщност, това е една камера, която обикновено се закрепя под екрана или е вградена в компютъра, която следи движението на очите и свързва това движение с движението на курсора на мишката на екрана. Задържането на очите е кликване или двойно кликване и т.н. Нормалният модел би бил държавата да подпомага закупуването на устройствата.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Общински съветник в Перник предлага паметника на Кракра Пернишки да бъде преместен на едноименния площад

Паметникът на Кракра в Перник да бъде преместен на едноименния площад, а на него място да бъде монтиран паметникът на Св. Иван Рилски, предлага общинският съветник Ерик Рангелов.  В местния общински съвет е депозирана докладна записка, в която подробно са изложени мотивите. Единият от тях е, че с преместването на монумента на Кракра Пернишки..

публикувано на 19.06.18 в 20:39

БАН: На сайта на НИМХ продължават да се разпространяват редица неверни твърдения

Ръководството на БАН отговорно заявява, че вече два месеца от началото на протестните действия, обявени от Националния институт по метеорология и хидрология, на сайта на института продължават да се разпространяват редица неверни твърдения, при това в недопустимо конфронтационен и ултимативен тон.  Това се казва в официално съобщение от ръководството на..

публикувано на 19.06.18 в 20:31
Нено Димов

Димов: Едно от условията за зелени обществени поръчки ще бъде суровините да могат да се използват повторно

Едно от условията при провеждането на зелените обществени поръчки ще бъде кандидатите да използват суровини, които могат да послужат за производство на други продукти, когато това е необходимо. Това съобщи министърът на околната среда Нено Димов.  Предотвратяването на отпадъци е в основата на намаляването на замърсяването, коментира  Димов на..

публикувано на 19.06.18 в 20:27

Правозащитна група критикува споразумение на румънските власти за подслушване на телефони

Правозащитна група критикува споразумение между Румънската разузнавателна служба и Върховния касационен съд за подслушване на телефони, предаде Асошиейтед прес. Според организацията споразумението излага обикновените граждани на потенциални злоупотреби. Съдът, прокурори и Румънската разузнавателна служба са подписали през 2009 г. таен протокол, с който..

публикувано на 19.06.18 в 20:11

Повдигнаха обвинение на кмета на Войнягово - поискал пари, за да прикрие нарушител

Районната прокуратура в Карлово привлече като обвиняем 25-годишния кмет на Войнягово Тодор Танковски, който в понеделник беше арестуван за 24 часа за подкуп от 150 лева.  Обвинението срещу него е за лично укривателство с цел имотна облага. Младият кмет е поискал парите от мъж, разследван за незаконен добив на инертни материали, като в замяна обещал да..

публикувано на 19.06.18 в 18:03
Машината на Ай Би Ем с един от словестните ѝ опоненти на представянето на „Проджект дибейтър“ в Сан Франциско.

Компютър на Ай Би Ем влезе в спор с експерти по дебати

Американската компания Ай Би Ем изправи компютър срещу двама експерти по дебати в първата публична демонстрация на проект за изкуствен интелект, по който работи от години, предаде БТА. В първата си публична изява в понеделник в Сан Франциско „Проджект дибейтър“ трябваше да приведе убедителни аргументи в полза на субсидирано от държавата..

публикувано на 19.06.18 в 17:34

20-годишен парагваец се появи на собственото си погребение

20-годишен парагваец, смятан от близките си за мъртъв, се появи на собственото си погребение, съобщава The Mirror. Случката станала в село Санта Тереза в департамента Амамбай. Хуан Рамон Алфонсо Пеняо се смятал за изчезнал и когато полицията намерила човешки останки, семейството решило, че той е убит и изгорен от местни наркобандити...

публикувано на 19.06.18 в 17:33