Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меценатството в музея

БНР Новини
Божидар Данев
Снимка: Божидар Любенов

Името на римлянина Гай Цилний Меценат, живял в древен Рим, отдавна е синоним на заможен и щедър ценител, покровител на изкуството и на творците. За първи път това негово име го прославя през 40 година пр. н.е., когато император Октавиан му възлага организацията на собствената си сватба със своята бъдеща съпруга Скрибония. А по-късно е натоварен с преговорите за сдобряване на императора с Марк Антоний в Бриндизи.
Според Уикипедия меценатът е собственик на капитали, който превръща част от своите ресурси в подпомагане на изкуствата, без да получава директна компенсация. Как се осъществява меценатството в България и какви са стимулите на покровителите на изкуството у нас, за да се подпомага развитието на творците? До каква степен музеите и художествените галерии се подкрепят от родните меценати?
За това разговаряме с Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК, „Голямата ми страст винаги е била и си остава изкуството – пише в своя личен блог той. - Там се чувствам истински щастлив и одухотворен, там намирам спокойствие и хармония със себе си и със света. През 2012 година имах щастието тази моя страст да получи реално измерение чрез откриването на галерия UniArt в Нов български университет, чиято първа колекция от картини беше събрана и дарена от моето семейство…“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна