Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи конкурсът "България на длан – макети на открито"

Приключи конкурсът за архитектурен проект на първия образователен културно-исторически парк „България на длан – макети на открито“. Имаше възможност между пет проекта да бъде избран най-добрият, както с гласуване на място – около НДК, където бяха подредени проектите, така и във фейсбук страницата на проекта, и по всякакви дистанционни канали.

Това е проект, който дава най-ясна визия за България в бъдещето, както я виждаме ние, а не България, обърната само към миналото си, но разбира се, зачитайки миналото си и културното наследство. Това е онзи проект, който дава най-широка визия за това как би се вписал първият парк на ЮНЕСКО в света, т.е. амбицията на парка е не само да покаже българското културно-историческо наследство, а всички наши обекти в контекста на световното наследство на ЮНЕСКО. Ние ще изберем този проект, който е най-модерен и би бил в крак с времето, каза в „Преди всички“ председателят на Сдружението „България на длан“ – Съни Сънински.

Той каза още, че около половин милион са хората, които са чули, видели или са се запознали с проектите. От тях около 85 хиляди са се заинтересували от информацията в интернет и фейсбук. От тях около 13 500 са практически ангажирани, гласувалите са 4200:

Най-големият брой гласове, които е получил проектът, абсолютно съвпада и с мнението на комисията, която беше специално подбрана за избора на проект.

Идеята е в близост до София, на площ от 20 дка, да бъде пресъздадена картата на България. Акцентите в нея ще са 130 макета на културно-исторически сгради, намиращи се както у нас, така и извън територията на страната ни.

Основната цел на бъдещия парк е да привлече българи от различни поколения, както и чуждестранни туристи, в името на духовното обединение на нацията, опазването и социализирането на културното ни наследство и популяризирането пред света на родната ни култура, история и природа.

В Инициативния комитет „България на длан - макети на открито“, участват представители на държавни институции, изпълнителна и местна власт, български учени, творци и общественици.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна