Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Семерджиев: Никоя институция, освен най-богатите, не може да си позволи непрекъснато обновяване на техниката

Снимка: БГНЕС


Създаването на митологични кинопродукции винаги ще има бъдеще, защото митологията е част от човешката цивилизация и без нея драматургията не би могла да съществува. Това не означава, че кратките форми няма да имат бъдеще.

Това каза за предаването „Хоризонт за вас“киноекспертът и ректор на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев, който очаква до 10 години радикално да се промени начинът, по който възприемаме телевизията.

Кратките форми ще бъдат изключително удобни за реализация и много желани и търсени, защото хората започват вече все по малко време да отделят за дълги форми, по трудно ги възприемат, въобще капацитетът на вниманието им  става все по кратък.

Светът много се забърза. Ние живеем в толкова динамично време, че онова, което един човек е правил за целия си живот, сега се прави за половин - една  година, като усилие и като постижение. Това няма как да не пречи, защото мозъчните центрове, в крайна сметка, не са толкова добре развиващи се, както технологията и, за съжаление, човек няма, в момента, толкова умствен капацитет, за да може да покрие изключителната бързина на развитието на технологиите, която го кара и самият него да бърза. В този смисъл ние загубваме все повече връзката с духовното си аз. При много хора тя абсолютно е изчезнала. При повечето от нас все още има много малки някакви останки, които продължаваме да се опитваме да стимулиране и да изведем от подсъзнанието си.

Ученият очаква до 30 години да заживеем в напълно роботизирано общество. НАТФИЗ също внедрява новите технологии в изучаваните специалности, отчете Семерджиев и допълни, че по проект предстои модернизация и реконструкция на една от сградите на Академията. Проблемът е, че парите се отпускат основно за строителни дейности и в много по-малкастепен за оборудване, сподели той:

Технологията, за съжаление, наистина е слабо звено при нас. Обаче, аз не веднъж съм имал възможност да направя едно сравнение с някои от престижните университети в света. Един от тях е Колумбийският университет в Ню Йорк, който въобще не разполага с никаква техника, никакво оборудване. Там решението на Филмовия факултет е въобще да не закупуват каквато и да е техника, с изключение на най-базовата, а основните най-големи режисьори и сценаристи на САЩ излизат от техните програми. Те просто наемат техника за всеки следващ филм, защото казват: "Ние нямаме толкова много пари да влагаме за непрекъснато обновяване на техника и студентите, които идват при нас, го знаят".  Аз започвам да си мисля дали това не е един по-добър вариант, защото никоя институция, освен най-богатите училища, не могат да си позволят непрекъснато обновяване, а техниката се обновява толкова бързо, че какъв е смисълът да поддържаш един огромен хамбар с техника, която е неизползваема - ние също имаме такава.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна