Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Свидетели сме на акция по спасяване на едно неспасяемо НС

Ще оцелее ли 43-тото Народно събрание

Димитър Ганев: В момента ставаме свидетели само на една интрига между ГЕРБ и РБ

Свидетели сме на едно доста странно и неловко усилие, на акция по спасяване на едно неспасяемо НС. Това коментира в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" политологът Борис Попиванов:
В тази ситуация, която в момента наблюдаваме, имаме удивителен консенсус между всички парламентарно представени сили, че никой от тях не иска власт, никой от тях по никакъв начин не проявява никакви апетити към каквото и да било и заедно с това всички панически се опитват да удължат живота на този парламент, който по волята на най-голямата партия, ГЕРБ, беше обявен за приключил още през втория тур на президентските избори, т.е. свидетели сме на едно доста странно и неловко усилие, на акция по спасяване на едно неспасяемо НС. Какъвто и да е резултатът от това, усещането за нещо дълбоко пошло, нередно и смешно ще продължава да съпътства всичките тези действия. Всички обявиха някакви свои приоритети, които по никакъв начин не съвпадат с приоритетите на другите политически сили, нещо повече – разминават се. Всяка от партиите, заподозряна в желание да прави правителство, като: ГЕРБ, ПФ и РБ, твърдят, че не приемат голяма част от приоритетите на другите. Не може да се намери една точка, едно предложение, една идея, която да обединява кандидатите за участие в следващо правителство в това НС, освен очевидното желание да се продължи агонията на този парламент.

При провеждането на предсрочни парламентарни избори, след тези процеси, които се случват в т.нар. "автентична" българска десница, участието на РБ, в този му вид, би било меко казано проблематично и в този смисъл РБ прави всичко, за да удължи това НС, защото по този начин удължава собствения си живот, подчерта Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд“:

Това е практически невъзможно по няколко причини. Става дума за партия или субект, т.е. коалиция от партии, който субект притежава 5% от народните представители в сегашното НС. 5% искат да направят мнозинство със свои министри, явно ГЕРБ няма да участва в това, но доколкото разбирам ГЕРБ също са разделени в това отношение, да не говорим, че в момента протичат преговори между РБ и ГЕРБ. Те трябва да седнат и с другите парламентарни сили и да говорят, за да съберат мнозинство. В момента само ставаме свидетели на една интрига между ГЕРБ и РБ.

Цялото интервю с Борис Попиванов и Димитър Ганев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна