Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Московски:

Кука от теглич е пробила цистерната, предизвикала експлозията в Хитрино

| обновено на 20.12.16 в 12:50
Снимка: БГНЕС


При дерайлирането на част от вагоните кука от теглич е пробила цистерната, която предизвика взрива на гарата в Хитрино. Това обяви министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски.

Московски участва в съвместно заседание на вътрешната и транспортната комисия в Народното събрание. Той обясни, че влакът е тръгнал със закъснение от 13 минути малко след полунощ от бургаската гара Дружба до "Нефтохим". На гарата в Хитрино е подаден сигнал за отбиване, според който влакът трябва да се движи с около 40 километра в час скорост. Композицията обаче е минала през първата стрелка с 80 км/ч. Първите пет цистерни минали през стрелката. След това започнало дерайлирането. Куката на деветия вагон пробила десетата цистерна и така започнало изтичането на опасния товар. 

Цистерна 10 - поред, е пробита от теглична кука на цистерна 9, като пробойната на балона на цистерната е с голямо сечение. Това е довело до интензивно изтичане на голямо количество пропилен, обясни Московски.

Той заяви, че до момента няма наличие на данни за предположение, че железопътната инфраструктура в района на инцидента е била непригодна.

До два дни ще бъде възстановено движението на влакове през Хитрино, но то ще се извършва само по един коловоз. Цялостното възстановяване на последствията от взрива ще отнеме около месец.

Днес в 14.00 часа ще бъде изтеглена и последната цистерна от гара Хитрино, съобщи вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова по време на изслушването пред двете комисии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна