Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов и възможните последици от него са основна тема за американската, британската и руската преса. 
Турция и Русия, чиито променливи отношения играят роля в оформянето на войната в Сирия и свързаната с нея криза, преживяха нова обща травма, пише вестник "Ню Йорк таймс". Карлов беше застрелян от въоръжен мъж в момент, когато Москва и Анкара се стремят да постигнат споразумение за конфликта в Сирия, където двете страни подкрепят съпернически фракции, посочва и британското издание "Файненшъл таймс".
   
 Убийството на руския посланик може да сближи Анкара и Москва, прогнозира британският вестник "Гардиън". То не би трябвало да има последици върху отношенията на Русия и Турция, съгласяват се анализатори, цитирани и от френския вестник "Фигаро"
Организаторите на стрелбата вероятно са целели да отмъстят на Русия за действията й в Сирия и да провалят започналото руско-турско сближаване, заявяват събеседници на "Комерсант" в Анкара и Москва. "Русия не ще може да прости ей тъй гибелта на своя посланик", прогнозира турски бизнес аналитик пред "Новая газета"

Развитието на руско-турските отношения зависи от действията на Анкара, посочва "РБК". "Нов етап на захлаждане между Москва и Анкара няма да има", коментира шефът на външнополитическата комисия в Държавната дума Леонид Слуцки пред "Росийская газета". "Не стреляха срещу Карлов. Стреляха срещу Русия", заявява във "Взгляд" председателят на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов

За окървавена Коледа в Берлин и куршуми по регионалната сигурност заради убийството в Анкара пишат и гръцките, и сръбските  издания.  Светът беше шокиран от хладнокръвното убийство в Анкара, а фанатизирани ислямисти сеят смърт в Германия, коментира вестник "Елефтерос типос"

Посланик Андрей Карлов е убит от бивш турски полицай, който съдейки по всичко е ислямистки радикал, отмъщаващ за военната намеса на Москва в сирийската война, посочва сръбското издание "Политика"

Украинският президент Петро Порошенко осъди инцидента в Берлин и пренебрегна убийството на руския посланик в Турция, отбелязва в заглавие пък вестник "Газета".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна