Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече бакалаври от хуманитарни специалности с инженерна магистратура искат права на проектанти

Снимка: Диана Попова

На Камарата на инженерите е вменено правото да връчва правоспособност на завършилите специалисти във висшите училища в техническите специалности. Проблемът е, че за такава правоспособност кандидатстват все повече кандидати, които не са завършили технически специалности в бакалавърската си степен. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ инж. Иван Каралеев -председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране заяви:

Инженерите, които членуват в камарата участват във всички дейности, свързани със строителния процес. Всичко, което се строи, минава през инженерите, които са членове на Камарата на инженерите. Тук има една особеност! Особено напоследък зачестиха случаите, когато има пълно разминаване между бакалавърската и магистърската степен. Като пример ще дам следното - завършил специалност "Животновъдство", агроном, бакалавърска степен юрист, а имаме и такива случаи, когато е завършил магистратура по музикознание, средновековна и нова история, след което завършват в рамките на две години, а има и парадокси, при което това е задочно обучение, и те придобиват магистърска степен от висши училища в областта на електротехниката, електроенергетиката, стават електроинжинери, стават магистри по транспортно строителство, изобщо неща, които коренно се разминават.

Рискът е, че специалисти, които не са изучавали фундаменталните дисциплини – математика, физика искат правоспособност да проектират домове, пътища и др, обясни Каралеев.

Проф. Славейко Господинов, заместник - ректор на УАСГ, заяви, че няма информация в университета да са давани магистърски дипломи на хора, чиято бакалавърска степен не е в сферата на науките за строителство, геодезия или архитектура.

Дори когато идват от сродни училища от чужбина, ние ги подлагаме на два теста. Първият е да им се признае време на учене, период на учене и вторият тест е да сравним, на базата на академичните справки, които получаваме от съответните училища откъдето идват, кредитните точки, да сравним учебните програми, дали и до колко съвпадат с учебните програми и нашите учебни планове. Ние самите в нашият университет не обучаваме бакалаври, две от специалностите "Архитектура" и "Геодезия" вече са регулирани професии, което означава задължително само магистри.

Каралеев също потвърди,че не е имало проблеми, свързани с УАСГ, но други популярни  ВУЗ, дори столични, бълват такива кадри.  Казусите са резултат от бясната надпревара между университетите за студенти, заяви Господинов:

Тази бясна надпревара за брой студенти води до такива куриози, че се приемат  студенти с оценки под три. Другата пробойна са тези, които издават документ на съответния кандидат, че той участва в творчески процес  през следващите три години. По голяма част са платени тези магистърски програми, от една страна държавата не се натоварва финансово в никакъв случай, но университетите по този начин попълват липсващите им финансови средства.

 Каралеев допълни:

Тук възниква следният проблем - ние се стараем и не желаем да даваме (правоспособност - бел. ред.), да позволяваме това нещо, защитавайки обществения интерес. Камарата на инженерите има много ясни становища в това отношение. Обаче съгласно законодателната рамка и нормативните актове и законите, това им се разрешава. Когато ние откажем, след това се провеждат съдебни дела от въпросните кандидати, които искат такава правоспособност, и ние ги губим съвсем естествено, защото законодателната рамка не ни позволява.

Кандидатстващите за правоспособност печелят делата, тъй като работодатели им дават документ, че са участвали в проектирането на дадени обекти в последните години, които според Каралеев често са фиктивни. От Камарата са предложили промени в закона, но те са възпрепятствани от смяната на правителството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна