Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският кариерен форум среща за пети път студенти от чужбина с предприемачи

Снимка: БГНЕС

Млади професионалисти, обединени в Български кариерен форум, организират за пета поредна година кариерни форуми в чужбина. Идеята е български компании, които имат интерес от кадри с опит и образование в чужбина да дойдат при извора, да се запознаят със студентите, а те да разберат за бизнеса им и за възможностите за кариерна реализация в България. Това обясниха в предаването "Преди всички" председател на Форума Димитър Ненчев, завършил икономика и бизнес, с магистратура от САЩ и Великобритания и Максим Пенев от екипа на доброволческата структура, бакалавър по бизнес информатика.

Кариерният форум се развива и като платформа за социално предприемачество.

На този етап форумите се случват в Лондон и Франкфурт, но работим и по други локации и други варианти, уточниха Ненчев и Пенев. Каква е мотивацията да организират кариерните срещи на студентите с представители на бизнеса:

Изпитвайки върху себе си целия процес на търсене на работа в чужбина, колко е конкурентно, си мислехме дали няма в България позиция, която е подходяща, така че да мога да се развия професионално и в кратък срок да постигна най-добри резултати за себе си.


С годините расте броят на фирмите, които заявяват участие в Кариерния форум. На последното издание са присъствали 35 компании от различни сектори. Организаторите правят анкети след всяко изложение.

Запитани как подбират компаниите - участници, Димитър и Максим отбелязаха:

Студентите са ядрото на това събитие. Знаем от какво имаме нужда и така подбираме компаниите за това изложение.

Още за инициативата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени