Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ход е годишното онлайн допитване на Националната мрежа за децата

Всеки може да се включи в анкетата, оценяваща грижата на институциите за децата и семействата

Снимка: nmd.bg

Национална мрежа за децата организира поредното онлайн допитване за деца над 14 години и възрастни, за да се събере информация за това как заинтересованите българи оценяват грижите за децата и семействата у нас, съобщиха от обединението от неправителствени организации.

За шести пореден път Мрежа за децата, която обединява 137 организации от цялата страна, които работят за и с деца, ще подготви и разпространи ежегодния си доклад "Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата й за децата?".

Сред въпросите, поставени в анкетата, са: увеличава ли се броят на децата, които живеят в бедност; безопасни и модерни ли са детските площадки; дали социалните работници имат достатъчно знания и умения, за да помогнат, ако някое семейство е на път да изостави детето си. Сред въпросите са още дали приемните родители и кандидат-осиновителите получават достатъчно подкрепа, за да се подготвят за ролята си на родители и имат ли достъп до здравни грижи децата и родилките.

От обединението правят и допитване доколко децата със специални потребности и психически разстройства получават достатъчно грижа и подкрепа и прави ли се достатъчно, за да може всички деца, дори и тези със затруднения, да ходят на училище.

Националната мрежа за децата обобщава и мненията дали, ако дете стане жертва на насилие, отговорните възрастни и институции могат да му помогнат; както и познават ли децата, родителите и учителите опасностите за децата в интернет и начините за предпазване.

Срокът за попълване на онлайн анкетата е до 22 януари, включително. Резултатите, получени от допитването, ще бъдат обработени и обобщени. Междувременно експертите, поканени от Национална мрежа за децата да допринесат за годишния доклад "Бележник", ще подготвят своите анализи и оценки в петте области, покриващи 24 ангажимента на държавата.

През 2016 година средният успех на институциите в грижата им за децата на България беше 3.28 по шестобалната система, припомнят от организацията.

Всеки би могъл да гласува - както родители, така и професионалисти, насърчи участието в допитването Георги Богданов от организацията. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" той посочи:

Не е толкова важно дали оценката е двойка, тройка или петица, а по-важно е какви са препоръките, които българското правителство може да вземе предвид, когато прави своите политики.

Богданов даде негативен пример с отлаганото разглеждане на Закона за детското правосъдие.

Още за замисъла на допитването и неговата роля слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна