Проф. Иво Христов: Проблемът на България не е в качеството на избирателната система

БГНЕС

Проблемът на България не е качеството на избирателната система и искането на ГЕРБ за удължаване живота на парламента е политическа демагогия, заяви в предаването "12+3" политологът проф. Иво Христов:

Мисля, че отговорът на президента от вчера беше повече от ясен, че който е имал желание, е имал два месеца да свърши тази работа. Очевидно става въпрос за съвършено други политически маньоври. От друга страна, управляващата българска олигархия изведнъж привидя в призивите за мажоритарен вот удобно техническо средство за увековечаване на статуквото в центъра и по места и то ще бъде действително така, ако, не дай си боже, тази система бъде въведена. На мен ми е ясно, че мантрата с мажоритарния вот, с личностите, всъщност идва да покаже две ясни неща. Първо, пълната катастрофа на действащата в момента политическа система и действащите политически партии, които не са нищо друго освен политически котерии за представителство на интересите на определени клики. Подмяната на политическите партии с т. нар. "личности" означава, че всъщност ние не виждаме, че проблемът е системен и не опира до партии или пък до смяна на персони. Тоя филм сме го играли.

Проф. Христов обясни какво може да направи избирателят, на когото сега се предлага новата избирателна система:

Да вземе спасението в собствените си ръце. Докато чакате някой да ви предлага, вие ще бъдете обект, а не субект на политическия процес и на историята като цяло.

За съжаление българите за 25 години показаха, че са политически инфантили. Те 25 години очакваха някой друг да реши техните проблеми. Българското политическо настояще в момента е комбинация между користни политически интереси, огромна злоупотреба с властта и инфантилно и пасивно население, което се характеризира с две основни качества – пълна липса на представа за реалността и желание да се спаси всеки по единично.Още от категорията

Започват преговорите за сформиране на правителствена коалиция в Германия

В Берлин започват преговорите за сформиране на правителствена коалиция след парламентарните избори на 24 септември.   Управляващата десница начело с канцлера Ангела Меркел спечели победа, но с малко мнозинство, и ще трябва да търси партньори, за да продължи да управлява.  Очаква се преговорите да продължат няколко месеца.

публикувано на 18.10.17 в 08:30

Си Цзипин пред конгреса на компартията: Бъдещето пред Китай е светло, но икономическите предизвикателства са тежки

В Пекин започна 19-ия конгрес на Китайската комунистическа партия, който ще продължи една седмица. Откривайки форума, президентът  и председател на комунистическата партия  Си Цзипин заяви, че бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата, в частност икономическите, са тежки. Сред тях той открои нарастващата разлика в доходите и проблеми в..

обновено на 18.10.17 в 08:15
Карлес Пучдемон

Пучдемон няма намерение да се отказва от каузата за независимост, заяви говорителят на каталунското правителство

Близо 200 хиляди души излязоха със запалени свещи снощи по улиците на Барселона в знак на протест срещу ареста на двама лидери на движението за независимост на Каталуня. Подобни демонстрации имаше и в други градове на автономната област.  По повод ултиматума на испанското правителство и срокът той да бъде изпълнен до утре сутринта, говорителят на..

публикувано на 18.10.17 в 08:05

Парламентът обсъжда на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Народното събрание ще гласуват на първо четене промени в  Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и ще продължат дискусиите по започналото вчера второ четене на  измененията в Гражданския процесуален кодекс. Парламентът прие длъжник да не може да може да бъде осъден, без да е уведомен за това. Въвежда се ограничение сборът на таксите за принудително..

публикувано на 18.10.17 в 07:10

МС ще разгледа изменение на постановлението за заплатите в бюджетния сектор

На редовното правителствено заседание е предвидено министрите да разгледат плана за изпълнение на Стратегията за противодействие на тероризма. По предложение на министъра на финансите Владислав Горанов , ще се  промени постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности.  Кабинетът ще приеме изменения и допълнения в законите за защита..

публикувано на 18.10.17 в 07:05

Доналд Тръмп похвали Атина, че продължава да влага значителни средства за отбрана

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп съобщи, че е информирал Конгреса за предстояща сделка за модернизация на изтребителите Ф-16 на въоръжение в гръцките военновъздушни сили. Стойността на проекта е 2 милиарда и 400 милиона долара и той е одобрен от Държавния департамент, предаде Ройтерс. На пресконференция в Белия дом, където прие гръцкия..

публикувано на 18.10.17 в 01:50

Кристиан Линднер: Канцлерството и МФ непременно трябва да са политически разделени

В навечерието на коалиционните преговори с канцлера Ангела Меркел лидерът на германските Свободни демократи Кристиан Линднер заяви твърдо, че финансовият министър в бъдещо трипартийно правителство не бива да е от Християндемократическия съюз. Канцлерството и финансовото министерство непременно трябва да са политически разделени. Министърът трябва да..

публикувано на 18.10.17 в 01:35