Проф. Иво Христов: Проблемът на България не е в качеството на избирателната система

БГНЕС

Проблемът на България не е качеството на избирателната система и искането на ГЕРБ за удължаване живота на парламента е политическа демагогия, заяви в предаването "12+3" политологът проф. Иво Христов:

Мисля, че отговорът на президента от вчера беше повече от ясен, че който е имал желание, е имал два месеца да свърши тази работа. Очевидно става въпрос за съвършено други политически маньоври. От друга страна, управляващата българска олигархия изведнъж привидя в призивите за мажоритарен вот удобно техническо средство за увековечаване на статуквото в центъра и по места и то ще бъде действително така, ако, не дай си боже, тази система бъде въведена. На мен ми е ясно, че мантрата с мажоритарния вот, с личностите, всъщност идва да покаже две ясни неща. Първо, пълната катастрофа на действащата в момента политическа система и действащите политически партии, които не са нищо друго освен политически котерии за представителство на интересите на определени клики. Подмяната на политическите партии с т. нар. "личности" означава, че всъщност ние не виждаме, че проблемът е системен и не опира до партии или пък до смяна на персони. Тоя филм сме го играли.

Проф. Христов обясни какво може да направи избирателят, на когото сега се предлага новата избирателна система:

Да вземе спасението в собствените си ръце. Докато чакате някой да ви предлага, вие ще бъдете обект, а не субект на политическия процес и на историята като цяло.

За съжаление българите за 25 години показаха, че са политически инфантили. Те 25 години очакваха някой друг да реши техните проблеми. Българското политическо настояще в момента е комбинация между користни политически интереси, огромна злоупотреба с властта и инфантилно и пасивно население, което се характеризира с две основни качества – пълна липса на представа за реалността и желание да се спаси всеки по единично.print Отпечатай
Още от категорията

Иракският премиер обяви края на Ислямска държава, след отвоюването на джамията Ал-Нури в Мосул

Иракският премиер Хейдер ал Абади обяви края на Ислямска държава, след като правителствените сили отвоюваха от джихадистите джамията в северния град Мосул. Точно там преди три години джихадистите обявиха създаването на своя халифат.   Връщането на джамията ал Нури и минарето ал Хадба на нашия народ ознаменува края на държавата на лъжата , посочи..

публикувано на 29.06.17 в 18:09

Румънските депутати гласуваха вот на доверие на правителството

Депутатите в румънския парламент гласуваха вот на доверие на социалдемократическото правителство на премиера Михай Тудосе, предаде Ройтерс. В подкрепа на кабинета гласуваха Социалдемократите, техният младши коалиционен партньор в лицето на Алианса на либералите и демократите и партията на унгарското малцинство.

публикувано на 29.06.17 в 18:06

ЕК отпуска нови 10,8 милиона евро за подсилване на киберсигурността

Еврокомисията отпуска допълнителни 10,8 милиона евро на 14 държави, за подсилване на компютърната сигурност след последните кибератаки.  Еврокомисарят Джулиан Кинг обясни, че парите ще финансират  мрежата от национални екипи за реагиране при инциденти ЕРИКС. Тя трябва да допълни работата на Европол, който също разполага с център за засичане на..

публикувано на 29.06.17 в 17:37

Общоевропейска пенсионна осигуровка, която важи във всички страни-членки, предлагат от Брюксел

ЕС предлага допълнителна пенсионна осигуровка, която да важи на територията на всички държави-членки. Ако бъде прието предложението, европейците ще могат доброволно да правят индивидуални спестявания за старините си, независимо къде живеят в Европа. Общоевропейският пенсионно-осигурителен продукт ще има едни и същи стандартни характеристики,..

публикувано на 29.06.17 в 17:24

Борисов: Защитата на правата на гражданите, трябва да е приоритет в преговорите по Брекзит

Защитата правата на гражданите трябва да бъде основен приоритет в преговорите по Брекзит, това е подчертал премиерът Бойко Борисов на среща с Мишел Барние , главен преговарящ от страна на Европейската комисия за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. Според Борисов, в бъдещото споразумение с Лондон трябва да бъде заложен недискриминационен..

публикувано на 29.06.17 в 17:11

Европа не иска да изолира САЩ на Г-20

Европейските лидери обявиха, че ще работят заедно, за да подчертаят вижданията си за климатичните промени и свободната търговия на срещата на Г-20 следващата седмица. В същото време те няма да се опитват да изолират американския президент Доналд Тръмп , който има различни виждания и по двете теми. Това стана ясно след срещата в Берлин между лидерите на..

публикувано на 29.06.17 в 17:10

Димов: Все още не е ясно кога ще започне спирането на автомобилите без катализатор

Все още не е ясно кога ще се приложи мярката да бъдат спирани от движение колите, които нямат катализатори, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов . Техническото решение е ясно. То е, че трябва да имаш катализатор, но политическото решение не е толкова лесно. От тази гледна точка съм предложил и тече процедура за това да има на..

публикувано на 29.06.17 в 16:47