Кандидатстудентските изпити по български език и по история в СУ ще съдържат текст и тест

| обновено на 11.01.17 в 18:16
Снимка: Мария Пеева




Форматът на кандидатстудентските изпити в Софийския университет по български език и литература и по история се променя, като те вече ще имат и текстова част. Изпитът по български език и литература ще съдържа 50 въпроса и ще носи максимално 70 точки. Писмената част ще бъде есе и ще носи 30 точки. В теста на изпита по история се очаква да има не повече от 20 въпроса, които ще носят 20 точки, а писмената част - 80 точки. Кандидат-студентите, които не са работили по писмената част и на двата изпита ще получават слаба оценка.

Кое налага промяната, обясни в предаването "12+3" по "Хоризонт" заместник-ректорът на СУ по учебната дейност проф. Ренета Божанкова.

Според нея не може да се каже, че тестът се включва в изпита, за да е по-лесно на кандидат-студентите:

По-скоро става въпрос за многогодишни дискусии в колегиите на Факултета по славянски филологии и Историческия факултет. Дискусии, които са свързани с формата на изпита, с уменията и знанията, които тези два изпита проверяват и разбира се с основната наша цел – най-добрите зрелостници, завършващи и образованието си, да изберат Софийския университет и да докажат знанията си на входа, а по този начин - чрез изпитите, да проверяват своята готовност за висше образование. По-скоро става дума за приближаване на моделите на подготовка, на образование и на стиловете на учене, които са характерни за днешните ученици към това, което университетът ще очаква от тях на фазата на изпита. 

Проф. Божанкова обясни, че на сайта на СУ вече могат да бъдат видени примерни компоненти от изпитите.

Това, която правт в Софийския университет, е компромис между теста и писане, заяви в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" университетският преподавател проф. Михаил Неделчев:

Това, което всъщност правят колегите в Софийския университет, е едни компромис между крайния тестови вариант и все пак писане. Писане на есе вече, а не на тази съчинения, които, за съжаление, една много голяма част от децата, които се готвеха за университета, по-скоро учеха наизуст.

Аз лично като литературен изследовател понякога преценявам, че нашите кандидат-студенти и студенти не са добре подготвени в писане, в интерпретиране на произведенията. Това са го преценили и  колегите в Софийския университет и те действително  в някаква много голяма степен се съобразяват с равнището на подготовката, равнището на знанията, на тези умения, които придобиват учениците в гимназията.



print Отпечатай
Още от категорията

Радио София се включва в освежаването на детска площадка

Екипът на Радио София се включва тази сутрин в "презареждането" на детска площадка в столичния квартал "Дианабад" в подкрепа на кампанията на групата "За безопасни детски площадки". Площадката се намира на бул. "Никола Габровски", зад тотопункта и всички желаещи могат да се присъединят към почистването на терена и боядисването на съоръженията в..

обновено на 30.05.17 в 10:06

Училище във Враца има своя метеорологична станция

В училище "Христо Ботев" във Враца се открива метеорологична станция.  16 000 лева от училищния бюджет са вложени в проекта за метеорологична станция. Идеята е на учителката по география Цветелина Ценова :  Самата станция е снабдена с най-модерната сензорна техника, в която са включени термометър, ветромер, барометър, дъждомер и един уред за..

публикувано на 30.05.17 в 09:38

Ураган отне живота на тринайсет души в Москва

Над 1000 спасители участват в ликвидирането на последиците  от урагана, който връхлетя вчера Москва и отне живота на 11 души, съобщиха местните власти.  В операцията са включени 170 единици техника на пожарната служба.  От стихията са пострадали над 140 души, като повечето от тях все още са в болници.  Повалени са хиляди дървета, които..

обновено на 30.05.17 в 09:05

Железничарите в Гърция отменят протестите си днес и утре

Обявените за днес и утре протести на железничарите в Гърция се отменят и влаковете в страната ще се движат нормално, съобщиха гръцките медии. 24-часова стачка е предвидена за четвъртък, когато няма да се движат никакви влакове. Работещите в сектора са недоволни от условията на труд и от състоянието на железопътната инфраструктура.

публикувано на 30.05.17 в 09:00

Зрелостниците се явяват на матура по физика, химия или философия

В Министерството на образованието и науката беше изтеглен Вариант II за държавния зрелостен изпит по желание за зрелостниците, избрали да се явят по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда или философски цикъл. Изпитът започва в 8 часа и ще продължи  четири астрономически часа. Заявление за участие в него са подали общо 169 зрелостници...

публикувано на 30.05.17 в 08:29

Алекси Стратиев: Не високите глоби, а всеобхватен контрол ще гарантира дисциплината на пътя

В България липсва мрежа от камери за контрол, която би могла да бъде изградена, ако парите от глобите на засечените с камери водачи се вложат в изграждането на подобна контролна система. Това каза в коментар за "Преди всички" Алекси Стратиев , бивш директор на КАТ. По думите му, това може да стане много бързо и без да се ощетява бюджетът:..

публикувано на 30.05.17 в 08:13

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Граждански организации съдят София за мръсния въздух, извежда в заглавие СЕГА . Десет дни след като Столичният общински съвет одобри предложената от зам.-кмета по екология на София Йоана Христова програма за качество на атмосферния въздух 2015-2020 г., няколко неправителствени организации и трима адвокати заведоха в съда колективен иск срещу..

публикувано на 30.05.17 в 08:10