Кандидатстудентските изпити по български език и по история в СУ ще съдържат текст и тест

| обновено на 11.01.17 в 18:16
Снимка: Мария Пеева
Форматът на кандидатстудентските изпити в Софийския университет по български език и литература и по история се променя, като те вече ще имат и текстова част. Изпитът по български език и литература ще съдържа 50 въпроса и ще носи максимално 70 точки. Писмената част ще бъде есе и ще носи 30 точки. В теста на изпита по история се очаква да има не повече от 20 въпроса, които ще носят 20 точки, а писмената част - 80 точки. Кандидат-студентите, които не са работили по писмената част и на двата изпита ще получават слаба оценка.

Кое налага промяната, обясни в предаването "12+3" по "Хоризонт" заместник-ректорът на СУ по учебната дейност проф. Ренета Божанкова.

Според нея не може да се каже, че тестът се включва в изпита, за да е по-лесно на кандидат-студентите:

По-скоро става въпрос за многогодишни дискусии в колегиите на Факултета по славянски филологии и Историческия факултет. Дискусии, които са свързани с формата на изпита, с уменията и знанията, които тези два изпита проверяват и разбира се с основната наша цел – най-добрите зрелостници, завършващи и образованието си, да изберат Софийския университет и да докажат знанията си на входа, а по този начин - чрез изпитите, да проверяват своята готовност за висше образование. По-скоро става дума за приближаване на моделите на подготовка, на образование и на стиловете на учене, които са характерни за днешните ученици към това, което университетът ще очаква от тях на фазата на изпита. 

Проф. Божанкова обясни, че на сайта на СУ вече могат да бъдат видени примерни компоненти от изпитите.

Това, която правт в Софийския университет, е компромис между теста и писане, заяви в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" университетският преподавател проф. Михаил Неделчев:

Това, което всъщност правят колегите в Софийския университет, е едни компромис между крайния тестови вариант и все пак писане. Писане на есе вече, а не на тази съчинения, които, за съжаление, една много голяма част от децата, които се готвеха за университета, по-скоро учеха наизуст.

Аз лично като литературен изследовател понякога преценявам, че нашите кандидат-студенти и студенти не са добре подготвени в писане, в интерпретиране на произведенията. Това са го преценили и  колегите в Софийския университет и те действително  в някаква много голяма степен се съобразяват с равнището на подготовката, равнището на знанията, на тези умения, които придобиват учениците в гимназията.Още от категорията

Полицай е нападнат в Айтос

Полицай е нападнат в сряда вечер в Айтос. След сигнал за битов инцидент са задържани двама души. Единият от тях обаче оказал съпротива и ударил полицая с дъска в главата. Униформеният е прегледан в болница, състоянието му е добро. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 21.09.17 в 15:01
Анастасия Гешева в студиото на

Светът се нуждае от нов ред

Само една държава в света в историята на човечеството досега използва на живо, срещу друг народ, ядрено оръжие, с което предизвиква масова смърт. Оттогава са минали десетилетия. Прескочен е праг на нов век – високотехнологичен и коренно различен от досегашните. Човечеството знае коя е държавата. Дали държавата знае кое е човечеството? „Светът се нуждае от..

публикувано на 21.09.17 в 14:59

Пътни полицаи в Шуменска област раздадоха над 3000 брошури на шофьорите

По повод Европейския ден без жертви на пътя пътните полицаи в Шуменска област раздадоха над 3000 брошури на шофьорите. Целта ни е чрез масираните проверки да ограничим жертвите по пътя, каза по време на акцията инспектор Веселин Георгиев от "Пътна полиция"-Шумен: Този, който извършва нарушение, ще си понесе наказанието. Самата брошура е като..

публикувано на 21.09.17 в 14:57

Владимир Тодоров: У нас не се инвестира в превенцията на катастрофите

В България не се инвестира за превенция на катастрофите, каза в предаването "12+3" председателят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров : За съжаление България води доста черни статистики в Европа. Може би в Европа инвестират много за превенция, в България обаче това не се случва. Парите от глоби потъват в държавния бюджет,..

публикувано на 21.09.17 в 14:45
Бойко Рановски

Началникът на "Пътна полиция" ком. Бойко Рановски отправи призив за повече внимание по пътищата

В Европейския ден без загинали на пътя и преди трите почивни дни началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски отправи призив за повече внимание по пътищата: Трафикът ще бъде интензивен, спира се тежкотоварното движение след 16 часа по основни пътни направления и автомагистрали. Когато има масово пътуване няма начин да не се образуват..

публикувано на 21.09.17 в 14:37

Къде се крие силата?

Ученици от професионалната гимназия по селско стопанство в Садово са пребили свой учител. Инцидентът е станал преди два дни, а учителят е откаран в болница. По първоначални данни трима ученици от най-горния клас в гимназията започнали да отварят вратите на стаите от последния етаж по време на урок, като обяснявали, че не знаят какъв час имат. Учителка по..

публикувано на 21.09.17 в 12:25

2 млн. лева са необходими за възстановяването на най-стария бургаски храм "Св. св. Кирил и Методий"

Близо 2 милиона лева са необходими още за възстановяването на стъклените витражи и реставрация на стенописите на най-стария бургаски храм "Св. св. Кирил и Методий". Преди близо година за празника на града – Никулден, катедралният храм беше отворен след дълъг укрепителен ремонт. Тази година се навършват 110 години от откриването на храма,..

публикувано на 21.09.17 в 12:21