Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Узунов, ВСС: Искаме от ЕК отпадане на мониторинга върху правосъдието

| обновено на 12.01.17 в 15:22
Снимка: БГНЕС
Мнозинството във Висшия съдебен съвет упълномощи представляващия Съвета Димитър Узунов да настоява за отпадане на европейското наблюдение над съдебната система. Узунов ще постави въпроса още утре на среща със заместник генералния секретар на Европейската комисия Параскеви Миху

Инициатор на това предложение е Незабравка Стоева, член на ВСС, която е категорична, че за 10 години, откакто има наблюдение, България непрекъснато е променяла законите и дори Конституцията си, но не е последвало друго, освен че магистратите не са можели да насмогват на промените, за да ги прилагат. Освен това доверието в правосъдната система се е сринало именно в тези последни години, когато България е под наблюдение:

Недоверието на хората към съдебната система в рамките на тези 10 години мониторинг не се повиши, даже напротив. Личното мое мнение е, че не би трябвало европейска комисия от ранга на самата Европейска комисия да прави препоръки по конкретни казуси. И от конкретния казус да извлича извод за общото състояние на съдебната система.

В подкрепа на предложението на Незабравка Стоева гласуваха 13 от съдебните кадровици. Петимата бяха против. При гласуването във ВСС главният прокурор Сотир Цацаров е подкрепил предложението, а председателят на ВКС Лозан Панов е гласувал "против".

Първото заседание на ВСС премина в разгорещени дебати по повод независимия анализ на европейски прокурори, коментиран у нас доста противоречиво. Скандалите във ВСС отдавна вече не са новина. Част от съдебните кадровици от т.нар. "революционно малцинство" напуснаха залата. Най-възмутена беше Юлиана Колева, която заяви, че вече няма да се върне на заседание на ВСС. 

Другата тема, която предизвика противоречия, беше предложението за обучение на български магистрати от румънски по борба с корупцията. Такова обучение няма да има. Според мнозинството от членовете на ВСС ние няма какво да научим от Румъния. Нещо повече, румънският модел за борба с корупцията е остро критикуван, често той се превръща в "лов на вещици" и този смисъл не бива да подценяваме българските магистрати, като определяме за техен ментор румънските.

Репортажа на Силвия Великова за предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна