Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Лилов: Подценява се потенциалът на ромската музика да представя страната ни

Виктор Лилов
Снимка: БГНЕС

Интересът към ромската музика в Западна Европа бе породен както от политическите процеси като интеграция в ЕС, така и от музиката на Горан Брегович към филмите на Емир Кустурица, но от факта, че това е нова музикална традиция, доскоро непозната и незаписвана както от България и Румъния, така и от Словакия, Унгария и Чехия. Това каза музикалният издател Виктор Лилов в интервю за предаването "Хоризонт до обед":

Като че ли България не успя да превърне този интерес в устойчив - към българската култура, включително към ромската музикална традиция. У нас музикалните продуценти и издатели не разпознаха потенциала на тази музика да представя България извън страната ни и това в голяма степен е свързано с нашето усещане каква е нашата национална идентичност.  

Той даде пример с поканата към оркестър "Карандила" през 1999 година да участват в голям джаз фестивал в Берлин:

Така по естествен път "Карандила" попаднаха в една уърлд мюзик и джаз сцена, в която започнаха да се изявяват и като че ли това беше естествена среда на тази музика.

Прозаичната история на ромската група "Репортерите" от село Златарица е показателна за това как културата у нас се финансира по един неустойчив начин и в резултат на спорадични инициативи и лични пристрастия, допълни Лилов.

Никога не съм си представял, че ще се занимавам с българска традиционна музика, като говоря за "традиционна", включвам и ромската музикална традиция, защото възприемам тяхната култура като част от националната ни култура, сподели още Виктор Лилов.

Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна