Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в НБУ представя над 500 стари пощенски картички

Снимка: nbu.bg

Изложбата "Световете на старите пощенски картички" се открива в Централното фоайе в корпус 1 на Нов български университет. Тя е плод на колекционерската страст на проф. Михаил Неделчев. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ той обясни, че ще представи около 500 картички на 23 платна:

Страстта ми към събирането на картички е част от моите страсти по миналото. Те са многопосочни. Всъщност, аз не съм колекционер като нещо самоцелно. Събирам пощенски картички така, както събирам стари книги, документи, стари списания, стари вестници. Събирам ги не просто, за да ги трупам, а те са в един непрекъснат оборот. Те просто ми служат за моите проучвания, за работата ми като литературен историк, като историк, който се занимава и с общосоциални процеси, като историк, който се интересува от персоните, от големите личности на миналото.

Пощенските картички са безценно свидетелство за начина, по който са изглеждали градовете в миналото, за начина, по който са живели хората, за социалните стилове, които са се утвърждавали в тези градове.

Важните събития от миналото също веднага са се превръщали в картички, изтъкна ученият.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна