Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинацията за "Оскар" става ясна на 24 януари

Композиторът Марио Григоров: Голямата ми мечта е да се върна на сцената

Марио Григоров
Снимка: личен профил

Той е роден в София, завършил е във Виенската консерватория. От години работи за американски и британски кинопродукции, а сред най-известните филми, с които е свързан, е „Прешъс“, спечелил два "Оскара" през 2010 г.  Името му е Марио Григоров и в последните дни се заговори отново за него, за шанса да получи номинация за "Оскар" в категорията за песен от филм. Става дума за Blind Pig („Сляпо прасе“), песента, която е в съавторство с Джоан Роулинг и е от саундтрака на „Фантастични животни и къде да ги намерим“.

Американската филмова академия ще избере номинираните сред 91 мелодии. Три от тях са от мюзикъла La La Land, сочен и за фаворит в крайните резултати за Оскарите. Дали работата на Григоров ще е сред финалните пет номинации, ще стане ясно на 24 януари.

Самият  Марио Григоров живее от две години в Лондон, където го потърсихме по телефона. Разказа, че с нетърпение очаква номинациите, но в същото време не иска много да говори за тях, защото нищо не е сигурно. А иначе работи над два самостоятелни албума: "Harmoniques cycles" ("Хармонични цикли") и "В 3/4". Има намерение да ги запише в София с български музиканти, но все още не е решил с кои точно.

Още за ангажиментите му през годината и за голямата му мечта да се върне на сцената като музикант, ще разберете от интервюто с него.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна