Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наука и литература в „Да пораснеш в Самоа“

Маргарет Мийд (1950 г.)
Снимка: wikimedia.org/Edward Lynch

В Самоа не се отдава голямо внимание на рождените дни. Но за раждането на бебе в семейство с висок ранг се прави голямо празненство и се раздава много имущество. Първото дете задължително трябва да се роди в селото на майката и ако тя го е напуснала, за да заживее в селото на мъжа си, за случая трябва да се върне у дома. В продължение на няколко месеца преди раждането на детето роднините на бащата носят дарове от храна на бъдещата майка, докато жените, роднини на майката, са заети да приготвят чисто бял плат от хартиена черница за бебешките дрешки и да плетат десетки малки рогозки от пандан, които оформят бебешкия комплект... Установената практика повелява, че майката не трябва нито да се превива, нито да вика или да се обижда от присъствието на двадесет-тридесет души в къщата, които, ако се налага, будуват цяла нощ, смеят се, шегуват се и играят игри. Акушерката прерязва пъпната връв с нов нож от бамбук, а после всички чакат нетърпеливо връвта да падне, което бележи началото на празненството... След това гостите си отиват вкъщи, майката става и се захваща със задачите си за деня и новороденото престава да бъде от особен интерес за когото и да било, денят и месецът, в който се е родило, се забравят. Първите му стъпки и първата му дума не се отбелязват с многословия и церемония. 
                                                                                    
(Из „Да пораснеш в Самоа“ от Маргарет Мийд, превод Рая Караламбева)

Според Маргарет Мийд (1901 – 1978) „цивилизованият“ свят има още много какво да научи от „примитивния“. С това свое убеждение, със своите трийсет книги и над хиляда статии за различни издания, американската авторка, започнала забележителната си кариера на изследовател едва на 23 години, си спечелва правото в един момент да я наричат „баба на света“.
За книгата „Да пораснеш в Самоа“, неотдавна излязла на български език, разговаряхме в студиото на „Артефир“ с издателите Тодор Станчев и Атанаска Станчева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!