Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Аврамов: Националистическите формации не могат да уплътнят нишата на разочарованите

Кирил Аврамов
Снимка: БГНЕС

В нишата на разочарованите, които търсят алтернативен глас, се наблюдава голямо раздвижване. Случват се тектонични процеси на преформатиране и България не е подмината от вълната, заливаща западния свят – на националпопулизма в неговите различни варианти, тези настроения имат своя отглас и у нас. Тази теза изрази в предаването "Преди всички" политологът Кирил Аврамов.

Според него България не прави изключение в по-големия контекст и водещите теми на обществения дебат включват няколко ключови проблема с особена тежест за България. Сред тях на първо място са сигурността на обикновения гражданин, огромните неравенства и липсата на справедливост.

20 до 30 процента от гласоподавателите биха подкрепили проект, който да капитализира тези проблеми и да улови тази негативна динамика, прогнозира политологът. Той допълни, че в България добре познатите играчи се опитват да се нагодят към тази нова ситуация. Аврамов вижда опасност в т.нар. "програмни партии" да се изкушат да се плъзнат по тангентата "ние, народът":

Наблюдаваме популистическа контрареволюция на масите, които са страшно недоволни от своите елити. Масата се чувства изоставена. Тя счита, че тези елити се самообслужват и по този начин изпразват партиите от съдържание. Патриотичните националистически формации в техния български вариант не успяват да уплътнят тази ниша напълно.

Кирил Аврамов описа настоящата политическа ситуация като ситуация на остра конфронтация, на мобилизация на т.нар. "две големи партии" и малко пресечни точки на консенсус, което, по думите му, подсказва, че предизборната кампания ще бъде изнервена до самия ѝ край:

Социалистите се опитват да капитализират усещането за възход, а ГЕРБ се опитва да лимитира щетите от несполучливите избори и да прекъсне тренда надолу.

Влизаме в спирала на избори до дупка до момента, в който нещо би се променило – уплътняването на нишата, в която тече недоволство и преразпределение на гласовете на разочарованите, обобщи политологът.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Кирил Аврамов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна