Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Атанасов: Мечтая да наблюдавам избухването на свръхнова

За първи път България печели златен медал от международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Олимпийският ни отбор завоюва още пет отличия - три медала и две почетни грамоти от Десетата международна олимпиада, която се проведе през декември миналата година в Индия. Под ръководството на Никола Каравасилев, докторант  от Физическия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски“ и Захари Дончев, физик от Института по астрономия при БАН, националният ни отбор завоюва златния медал в конкуренция с над 220 участници от 42 страни. Успехът е още по-забележителен с това, че българските ученици постигнаха резултат само с точка по-малък от максималния възможен.

Александър Атанасов е в 12 клас, възпитаник на математическата гимназия “Гео Милев“ в Плевен, в индивидуалната надпревара той спечели бронзов медал. Занимава се с астрономия вече 7 години, от пети клас, когато се записва в школата по астрономия в гимназията. Оттогава се явява и на олимпиади. Най-интересното в тази наука е, че с малко на брой прости правила и физични закони може да се опише голямо разнообразие от феномени, които хората дори трудно си представят, но те съществуват, казва младият астроном.

Бъдещето си Александър свързва с научна работа в областта на астрономията. Кандидатствал е в няколко американски университета. Мечтае да наблюдава директно избухване на свръхнова звезда, да бъде жив, когато се осъществи контакт или се открият доказателства за друга извънземна цивилизация, защото според него е невъзможно да сме сами във Вселената.

Въпросът има ли други като нас е основната движеща сила, за да започнат хората да се занимават с астрономия, разказва още Александър:

Гледат към звездите и си мислят дали там някъде има някой като тях, който да прави същото. Този въпрос си задавам и аз и много се надявам отговорът да е положителен и да се потвърди в обозримото бъдеще.

Колко звезди трябва да преброиш, за да си олимпийски шампион по астрономия - слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна