Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК поставя 17 условия за евентуалното отпадане на мониторинга

Еврокомисията ще направи оценка на постигнатото в края на тази година

| обновено на 25.01.17 в 14:10
Снимка: Архив

Европейската комисия обеща да прекрати мониторинга по правосъдие и вътрешни работи за България, ако властите у нас изпълнят 17 специфични препоръки. Тя дава срок до края на годината, когато отново ще направи оценка на резултатите.

Показателите за реформи са изпълнени в задоволителна степен, според заключението на доклада. През последните десет години цялостният напредък не беше толкова бърз, колкото се очакваше, и продължават да съществуват редица значителни предизвикателства. Новото правителство ще трябва да доведе реформата до сигурни необратими резултати.

Ето защо ЕК предлага 17 ключови препоръки, които да очертаят пътя към временното прекратяване на наблюдението по отделни показатели, а след това и към приключването на процеса по механизма за наблюдение. Сред условията са публични отчети на главния прокурор за разследванията и повдигнатите обвинения и на ВКС и Министерството на правосъдието за осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта. Повтаря се искането за нов антикорупционен закон и специализиран нов ефективен орган за борба с корупцията. Настоява се за прозрачен избор на новия ВСС и на магистратите в системата, с механизъм за отчетност и мнение на неправителствения сектор. Гаранции за независимост на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Еврокомисията ще направи оценка на постигнатото в края на тази година и ще прецени дали да предложи на правителствата на ЕС да подкрепят прекратяване на наблюдението.

Румъния също не получи гаранции за отпадане на наблюдението още тази година. Властите в Букурещ получиха също списък от 10 реформи в доклада на ЕК, които да предприемат. За Румъния също ще се публикува нова оценка в края на тази година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени